Den tyska tidningen Der Spiegel har tillsammans med tv-kanalen ZDF publicerat en lång granskning om attentatet vid gasledningarna Nord Stream i Östersjön. Enligt tyskt rättsväsende är det Ukraina som ligger bakom terrordådet mot europeisk energiinfrastruktur för snart ett år sedan.

Det framgår av artikeln att källor inom tyskt rättsväsende uppger att det har påträffats ledtrådar och bevis som är ”extremt politiskt känsliga”.

LÄS ÄVEN: Ungern om tystnaden efter Nord Stream-sabotaget: ”Skandal”

Tidningens uppgifter kommer från källor inom åklagarkammaren, polisen och rikskriminalen som hävdar att alla bevis pekar mot att personer från Ukraina utförde terrordådet.

Den tyska åklagarkammaren kommunicerar enbart ut att man ännu inte vet tillräckligt om dådet för att peka ut Ukraina. Men internt ska alla vara övertygade att det är ett ukrainskt kommando under Zelenskyjs styre som ligger bakom det.

Motivet bakom dådet ska vara att strypa en viktig inkomstkälla för Ryssland och få bort Kremls möjlighet att utpressa Tyskland.

LÄS ÄVEN: Zelenskyj: Spräng Ungerns oljeledning

Enligt den tyska granskningen ska de misstänkta terroristerna ha varit i Ukraina både före och efter terrordådet mot europeisk energiinfrastruktur. Det ska även finnas teknisk bevisning som pekar ut Ukraina – däribland platsdata, kartläggning av IP-adresser och data från geologiska övervakningsstationer.

Vidare ska en ukrainsk man vara den person som har hyrt båten Andromeda som misstänkts ha använts vid terrordådet.

Sprängämne ur militärbestånd

Den tyska marinexperten Göran Swistek vid Tyska institutet för internationell- och säkerhetspolitik (SWP) hävdar att det krävs omkring 40 kilo av sprängämnet per explosion för att orsaka skada på gasledningarna.

– Med den mängden sprängämne utgår jag från att det inte hade gått oupptäckt. Därför tenderar jag att tro att det sannolikt kom från statliga källor, ur militärbestånd, som man ställt till förfogande för den här operationen, säger marinexperten Swistek till ZDF.

Förbundsåklagarens sakkunniga har bekräftat att det är möjligt för dykare att placera ut sprängämnen på ledningarna. Ytterligare en person bekräftar detta för tv-kanalen ZDF är attackdykaren Jens Höner.

Underättelsetjänst fick tips

Den nederländska militära säkerhetstjänsten fick ett tips om det planerade terrordådet redan ett par månader innan det utfördes. Enligt uppgifterna varnade en källa för att sex ukrainare planerade att dyka ned till Nord Stream-ledningarna och spränga dem.

Terrordådet skulle ske under en Nato-övning. Nederländerna tipsade den amerikanska underrättelsetjänsten CIA om uppgifterna.

Vidare finns det uppgifter till Zeit och ARD att USA informellt ska ha kontaktat Ukraina och skarpt avrått från att attackera Nord Stream. Samtidigt har Ukraina förnekat att man har något med dådet att göra.

Tyskland har lovat att gripa ansvariga

Tidigare den här månaden framförde Tysklands förbundskansler Olaf Scholz att landet avser att försöka gripa terroristerna som är ansvariga för dådet och ställa dem inför rätta.

Men nu när misstankarna pekar mot Ukraina är det oklart om rättsprocessen kommer leda någonstans. Tyskland är det land som efter USA ger Ukraina störst stöd i kriget mot Ryssland.

Läs Spiegel:s artikel HÄR och ZDF:s artikel HÄR.

Svensk åklagare: Stat ligger bakom

Den svenska åklagaren Mats Ljungkvist som leder förundersökningen i Sverige har pekat ut att en stat ligger bakom attenatet mot ledningarna. Vidare har Ljungkvist sagt att han inte tror att det är Ryssland som utfört det eftersom att det inte är logiskt. Samnytt har tidigare ringt åklagaren för att få veta mer – läs artikeln HÄR.

LÄS MER: Ansvarige åklagarens svar när Samnytt frågar om Nord stream-utredningen