➤ TYSKLAND Polisen i den tyska staden Leipzig kritiseras efter att ha uppmanat kvinnor att jogga i par. Uppmaningen är en konsekvens av att en kvinna våldtagits under en joggingtur i en park i staden.

Det var på fredagsmorgonen som en joggande kvinna i 50-årsåldern upptäckte att en man kom springande emot henne. Mannen tvingade ned kvinnan på marken och våldtog henne brutalt samtidigt som han upprepade gånger slog offret i ansiktet. Överfallet var så brutalt att kvinnan måste genomgå en akut operation.

Kvinnan beskriver gärningsmannen som ”sydländsk”, och dagen därpå gick polisen ut och uppmanade kvinnor att jogga i par istället för ensamma för att undvika att råka ut för samma sak.

Uttalandet möttes genast av stark kritik, bland annat från Leipzigs borgmästare Burkhard Jung, som sa att statens svar på denna och tidigare liknande hemska incidenter i stället måste vara att utpostera fler poliser på gator och i parkerna.

Jung underströk också att vi alla vill leva i en stad där det är självklart för kvinnor att kunna jogga ensamma i en park.

Även i sociala medier var reaktionerna starka på polisens uttalande och många påpekar att kvinnors begränsade frihet tycks vara något som myndigheterna accepterar.