Tillsammans med besättningen åtalas Pia Klemp för medhjälp till illegal invandring. Rättegången som väntas i italiensk domstol menar hon redan är uppgjord och genomförs bara för syns skull. Nu riskerar hon upp till 20 års fängelse och höga böter.

Klemp med besättning på fartyget Iuventa har tillsammans med Sea-Watch 3 plockat upp mer än 1 000 migranter i Medelhavet och fört över till Europa. Sommaren 2017 beslagtogs fartyget och Klemp förbjöds att röra sig i vattnen utanför den italienska kusten.

Vad som frustrerar Klemp mest ska vara att kostnaderna hon fått förbereda inför rättegången är pengar som kunde ha spenderats på att plocka upp fler migranter.

– Men det värsta har redan skett. Sjöräddningsuppdrag har kriminaliserats.

För detta anklagar hon vad hon ser som ett misslyckande av EU. Hon menar också att ”demagoger” som den italienske inrikesministern Matteo Salvini, Österrikes före detta förbundskansler Sebastian Kurz och Tysklands inrikesminister Horst Seehofer har tillåtit tusentals att drunkna i Medelhavet.

Anklagelser om att de räddningsuppdrag hon själv sysslat med skulle locka fler att försöka korsa Medelhavet tillbakavisar hon och hänvisar till ”vetenskapliga studier” som motbevisar att de inte utgör så kallade pull-faktorer.