Allt talar för att Alternativ för Tyskland (AfD) går starkt fram i de delstatsval som avgörs på söndag. Förbundskansler Angela Merkel håller sig borta för att inte riskera förvärra läget ytterligare för sitt parti, kristdemokratiska CDU. Partiet styr idag Tyskland i koalition med socialdemokratiska SPD.

Tre regionala val hålls i höst och på söndag avgörs två av dem, de i Sachsen och Brandenburg. Det tredje, i Thüringen, hålls den 27 oktober. Intresset är stort bland tyskarna trots att väljarna i Sachsen och Brandenburg endast utgör tio procent av landets befolkning. Mätningar visar nämligen att AfD kommer att öka kraftigt efter de senaste årens asylkaos som till stor del orsakats av Merkels politik.

CDU har allt sedan Öst- och Västtyskland förenades för 29 år sedan helt dominerat politiken i delstaten Sachsen. Efter förluster i EU-valet väntas nu CDU falla hårt i både Sachsen och Brandenburg.

Socialdemokratiska SPD väntas fortsätta backa även de. Brandenburg har varit ett starkt fäste för SDP men nu har AfD knappat in och kan mycket väl bli största parti. Socialdemokraterna har under en längre tid försökt tillsätta en ny partiledare. Den utdragna processen antas ligga partiet i fatet och påverka partiet negativt.

Länge sågs vänsterpartiet Die Linke som favorit bland östtyskar som inte tycker om landets utveckling. I och med den enorma ökning av utlänningar som bosatt sig i Tyskland och de problemen detta medfört har dock alltfler väljare gått över till AfD.

Det är främst AfD:s tydligt invandringskritiska hållning som attraherar. Samtidigt finns ett starkt missnöje med hur Merkel misslyckats med att utjämna skillnaderna mellan öst och väst. Lönerna är alltjämt lägre i östra Tyskland samtidigt som arbetslösheten är högre i öst än i väst.

Merkel har hållit ovanligt låg profil den senaste tiden. Orsaken anses vara rädsla för att göra en dålig situation värre. När hon i somras besökte de östra delarna av Tyskland möttes hon av högljudda protester. Mätningarna visar att missnöjet med hennes politik är stort och växande.