Tysklands kristdemokratiska union (CDU), som styrde landet i 16 års tid fram till förra årets val, har varit pådrivande för massinvandringen till Europa. Nu oroas man inom partiet att det inte finns tillräckligt med kristna väljare för att återta makten.

Förra året gjorde CDU det sämsta valresultatet någonsin. Att återta makten anses nu av många medlemmar som viktigare än att signalera de kristna värderingar som partiet en gång grundades på. CDU överväger därför ett namnbyte i förhoppning locka till sig väljare från ”en mer diversifierad demografi”, skriver RMX.

Inom partiet har förra årets brakförlust analyserats i jakt på åtgärder som kan återskapa det folkliga stödet som CDU så länge åtnjöt. En intern undersökning pekar på oro över att icke-kristna inte lockas till att rösta på partiet på grund av dess namn. För att öka mångfalden bland väljarna föreslås därför att ”C” droppas från CDU.

LÄS ÄVEN: Två gängvåldtäkter per dag i Tyskland

Mindre än hälften av tyskarna ser sig som kristna

Rapporten framhäver även att Kristdemokraterna i Schweiz numera kallas ”Die Mitte”, vilket gör att namnbytet inte skulle vara något unikt inom EU. Dock nämns inte att anledningen till det namnbytet var en sammanslagning av Kristdemokratiska Folkpartiet (CVP) och Borgerliga demokratiska partiet (BDP).

Under CDU:s långa tid vid makten har andelen kristna i Tyskland stadigt sjunkit. 2022 är första året som mindre än hälften av tyskarna uppger sig vara kristna, enligt Frankfurter Allgemeine. Utöver den enorma invandringen, av framför allt muslimer, uppges även de många pedofilskandalerna inom den katolska kyrkan vara en orsak till kristendomens avtagande popularitet.

”Med tanke på att CDU producerade Angela Merkel, som öppnade Tysklands gränser för massmigration från Nordafrika och Mellanöstern, kan de knappast ens betraktas som ”kristna” längre”, skriver Summit News.