Migranter i Tyskland måste få medborgarskap ”bättre” och ”snabbare” för att göra Tyskland till ett ”modernt immigrationsland”. Det anser den tyska federala kommissionären för migration, flyktingar och integration Reem Alabali-Radovan, som vill se en radikal reform av landets nationalitetslag.

– Vi måste göra det möjligt för människor att ha mer än en nationalitet, säger Reem Alabali-Radovan.

LÄS ÄVEN: ”Jag vill till Tyskland för ett bättre liv”

– Vi startar en ny början i integrationspolitiken i solidaritet med de federala, statliga och lokala myndigheterna. Vi vill vara ett modernt invandringsland. Det betyder också att vi äntligen erbjuder en väg ut ur de outhärdliga kedjorna av ”tolerans” för dem som har bott här i Tyskland i mer än fem år.

Alabali-Radovan syftar på de migranter som ”tolereras” i landet och får stanna trots att de inte har fått sin asylansökan godkänd.

100 000 migranter

Om lagen går igenom skulle 100 000 migranter få ett påskyndat permanent uppehållstillstånd efter att ha tillbringat fem år i landet istället för de vanliga åtta åren, vilket i sin tur skulle göra det möjligt för dem att få medborgarskap mycket snabbare.

– Vi får inte fortsätta att tvinga dem att bara sitta av tiden, utan måste ge dem ett rättvist perspektiv, säger ministern.

LÄS ÄVEN: Låg vilja hos migranter i Tyskland att integrera sig

Tysklands vänsterregering, bestående av miljöpartiet, socialdemokraterna och liberalerna har länge arbetat för att öka massinvandringen och skriva om landets lagar för att uppnå detta mål.

Man kommer att lägga fram ett lagförslag senare i år.