De senaste två helgerna har flera hundra personer slutit upp i den tyska motorstaden Stuttgart för att protestera mot ett nyligen infört dieselförbud.

Nu kan en tysk motsvarighet till de franska Gula västarnas protester ha uppstått. Förra helgen samlade flera hundra personer till demonstration i den Stuttgart i sydvästra Tyskland, känd som en motorstad där bland annat Mercedes, Porsche och deras underleverantörer har fabriker. Flera bar gula västar och visade upp plakat med texter som ”ja till diesel”, ”ingen fakta”,”ingen eko-diktatur” och ”partikellarmen är hjärntvätt”, rapporterar The Local.

Protesterna, som fortsatte även den här helgen, har sin upprinnelse i att man nyligen infört ett förbud mot dieselbilar som inte uppnår utsläppsreglerna ”Euro-5”. Med förbudet hoppas staden att förbättra luftkvalitén.

https://twitter.com/BasedPoland/status/1092446216414285825

 

Enligt rapporter i tysk media finns det 534 573 dieselbilar registrerade i Stuttgart med närliggande områden av dessa är 188 163 i utsläppsklass ”Euro 1-4”. Arrangörerna till protesterna ser ett stort problem med förbudet.

– Det här är orättvist. Tiotusentals människor påverkas av förbudet och kommer inte ha råd att köpa en ny bil, förklarar Vasilos Topalis.

Motsvarighet till Gula västarna i Frankrike
I mitten av november förra året samlades uppemot 280 000 personer iförda gula västar i Frankrike för att protestera mot regeringens skattehöjningar av fordonsbränsle. Det har utvecklat sig till tretton protestveckor och utvidgats till ett bredare missnöje med det politiska styret. Inget tyder på att protesterna där kommer upphöra.

LÄS ÄVEN: Missnöje med höjt bränslepris och Macron – en död och över 230 skadade