Inrikesminister Horst Seehofer, som tidigare hotat avgå ifall förbundskansler Angela Merkel inte gick med på att illegala invandrare skulle stoppas vid gränsen, ske enligt uppgifter i tysk media ha pekat ut invandringen som alla problems moder.

Tidningen Die Welt har talat med personer som närvarat vid ett möte med Seehofer på onsdagskvällen där inrikesministern ska ha gjort uttalandet.

Kontexten var ett av de många morden som illegala invandrare utfört på en tysk, mer specifikt det som fått tusentals tyskar att demonstrera i staden Chemnitz.

LÄS MER: Stor pessimism bland tyskarna inför framtiden – Merkels öppna gränser har försämrat livskvaliteten

”Först har vi ett brutalt brott, sedan bevittnar vi debatter där det initiala brottet inte ens spelar någon roll”, ska han sa sagt.

Seehofer ska också ha uttryckt förståelse för demonstranterna som kräver att myndigheterna gör något åt problematiken och slog fast att deras vrede inte gör dem till nazister, som vissa vill få det till – bland andra Angela Merkel.

Merkel tar på torsdagen avstånd från uttalandet och menar att migrationen inneburit ”utmaningar” för Tyskland men även framgång.