Enligt Horst Seehofer är det Moskva som ligger bakom inflödet av migranter från Mellanöstern och Nordafrika till EU via Belarus. Samtidigt höjs röster för att uppföra ett stängsel mot landet.

Sedan början av oktober har mer än 3 000 migranter som tagit sig in i EU via Belarus kommit till Tyskland. Enligt inrikesminister Horst Seehofer sysslar Belarus med hybridkrigföring med Ryssland som hjärnan bakom.

Seehofer kritiserar också Grekland där 32 000 migranter ska ha registrerat sig och sökt asyl innan de åkt vidare till Tyskland för att söka asyl ännu en gång, och landet ska bara ha tagit tillbaka en enda migrant.

LÄS ÄVEN: EU skickar gränsvakter till Litauen – illegala migranter väller in från Belarus

Ifall situationen inte förändras varnar Seehofer för att Tyskland kan överväga att implementera gränskontroller för flyg från Grekland. Tidigare har Seehofer även uttryckt ett intresse för att införa gränskontroller utmed gränsen mot Polen men sedermera erbjudit att assistera med gränsbevakningen.

Enligt Heiko Teggatz, ordförande för den federala polisunionen, har antalet gripanden stigit nästan explosionsartat under de senaste månaderna. Han menar att gränskontroller bör införas för att hantera krisen.

Litauiskt gränskrav

Under pågående toppmöte i Bryssel sa Litauens president Gitanas Nauseda att EU snabbt måste omarbeta sina asyllagar och uppföra ett gränsstängsel mot Belarus. En fysisk gräns menar han samtidigt är en kortsiktig lösning som skydd mot migrationsflödet som Belarus använder som vapen mot EU:s sanktioner.

LÄS ÄVEN: Lukasjenko hotar översvämma Europa med migranter och droger

– För att ingen vet vad som kommer att hända i morgon. Kanske kommer det att vara tre-, fyra-, femtusen migranter som vistas vid gränsen samtidigt eller försöker passera gränsen på olika platser … Vi måste vara beslutsamma, sa Nauseda.