I takt med att antalet migranter som tar sig till Grekland via Turkiet ökar uppmanar Horst Seehofer EU-staterna att utöka samarbetet och stödet för Grekland och Turkiet. Hanteras inte situationen varnar han för att en ny migrantkris kan vara på väg.

– Vi måste hjälpa vår europeiska partner mer med kontroller utmed EU:s yttre gränser, vi har lämnat dem ensamma alltför länge, säger Seehofer till tidningen Bild.

LÄS ÄVEN: Antalet illegala migranter som tar sig mellan Turkiet och Grekland har tredubblats

I slutet av förra veckan besökte Seehofer Turkiet och Grekland för att försöka rädda det som räddas kan av migrationspakten mellan EU och Turkiet. Han utlovade att Tyskland kommer att bistå med stöd till båda länderna, bland annat i form av gränsvakter.

Just nu är det främst afghanska migranter som strömmar in i Grekland. I enlighet med ett avtal från 2016 måste de stanna kvar på de grekiska öarna tills deras asylansökan behandlas. Bara under augusti kom nästan 7 000 migranter med båt – det högsta antalet sedan 2016.

LÄS ÄVEN: Turkiet hotar med att släppa loss en ny migrationskris

I juli uppgav den turkiske inrikesministern Süleyman Soylu att ifall europeiska regeringar inte gjorde mer för att hjälpa Turkiet med migranterna kommer de att öppna gränserna mot Europa.

– Om vi öppnar dammluckorna kommer ingen europeisk regering att överleva i mer än sex månader. Vi råder dem att inte testa vårt tålamod, sa Soylu då.