En talesman för det nationalistiska tyska partiet Alternative für Deutschland säger i ett uttalande att EU och Tyskland borde ta efter USA:s och president Donald Trumps terrorklassning av den vänsterextrema gruppen Antifa. Man uppmanar också USA att undersöka terrornätverkets internationella förgreningar upp på högsta mediala och politiska nivåer. Samtidigt går de tyska socialdemokraterna ut och proklamerar att man ”självklart” är Antifa.

Det är i ett pressmeddelande Petr Bystron, AfD:s talesperson i den tyska förbundsdagens utrikespolitiska kommitté, kommenterar Trumps beslut för ett par dagar sen som svar på de våldsamma upploppen i USA.

”Donald Trump gör det rätta då han klassar dessa våldsamma extremistiska grupper som terrorister. Antifa är en antidemokratisk hatgrupp vars radikala vänsterideologi förkastar den fria marknaden och yttrandefrihet”, säger Bystron.

Regelbundna attacker

Vidare menar han att amerikanska Antifa är skapad med tyska Antifa som förebild och har sina supportrar bland de tyska mainstreammedierna och politiker. Han framhåller även att tyska Antifa regelbundet genomför våldsamma attacker på AfD-medlemmar, jagar journalister som Tim Pool och för ett par veckor sen försatte en facklig aktivist i koma – något vänsterliberala politiker och medier applåderar och uppmuntrar.

I fjol gick Antifa så långt att man på nätet publicerade en manual på hur man dödar en AfD-medlem.

Enligt Bystron ska möten mellan tyska och amerikanska Antifa och medlemmar från den muslimska terrorgruppen IS ha ägt rum i Hamburg.

Närmare granskning

AfD uppmanar samtidigt den amerikanska regeringen att titta närmare på Antifas internationella kopplingar som når upp på de högsta nivåerna i samhället och utfärda reseförbud samt internationella arresteringsorder där detta är nödvändigt och lämpligt.

S-stöd för Antifa

Medan AfD uttryckt stöd för Trumps beslut, uppger de tyska socialdemokraterna – ena halvan i förbundskansler Angela Merkels koalition, att partiet ”självklart” är Antifa.

Tweeten är en referens till hur gammalt partiet är och ett svar till ena partiledaren Saskia Eskens tweet med samma utspel.