Allt fler EU-länder ser behov av att införa gränskontroller. På torsdagskvällen införde Tyskland gränskontroller vid danska gränsen efter beslut av landets inrikesminister Horst Seehofer. Danmark har sedan tidigare gränskontroller vid tyska gränsen. Nationalkonservativa Dansk Folkeparti menar att drömmen om ett gränslöst Europa kan ha brustit i samband med Tysklands beslut.

“Det är den totala kollapsen av det så kallade gränslösa Europa och EU, att Tyskland nu får gränskontroll vid landets gränser,” sa Dansk Folkepartis talesman Peter Skaarup till B.T.

Skaarup poängterar att just Tyskland varit stora motståndare till gränskontrollerna mellan EU-länderna. Att en libanesisk brottsling kommit in i Tyskland trots förbud ska ha föranlett att Tyskland nu valt att införa gränskontroller, skriver Jyllands-Posten.

Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅

Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.
Ge bort en prenumeration

LÄS ÄVEN: Danmark inför gränskontroll mot Sverige – vill stoppa våldsexporten

“Så om någon tror på det gränslösa EU, där filosofin borde vara att du kommer till en gränskontroll vid EU:s yttre gräns men har fri rörlighet internt mellan länderna, måste du allvarligt ha tappat den tron nu. Den tiden har passerat,” säger Peter Skaarup.

Tysklands gränskontroller mot Danmark sägs vara tillfälliga – men tillfälliga gränskontroller kan pågå under en lång tid. Danmark har haft tillfällig gränskontroll mot Tyskland sedan januari 2016.

LÄS ÄVEN: Danska gränskontroller mot Sverige nu uppe

Mads Fuglede, liberalkonservativa Venstres utrikes- och integrationspolitiske talesperson, säger att det är helt naturligt att vilja ha gränser med tanke på terrorhotet. När B.T frågar Fuglede om gränskontroller fungerar för att stoppa inflödet av terrorister svarar han:

“Det är som att fråga om det fungerar att ha en armé. Du kan bara ta reda på det på invasionsdagen. Att ha en gränskontroll har en stor förebyggande effekt. Det signalerar att det finns ökad tillsyn över vem som kommer in”.