Tysklands inrikesdepartement har i dagarna meddelat att från och med nästa år kommer syrier som bedöms utgöra ett hot mot säkerheten att deporteras, oavsett situationen i deras hemland.

– De som begår brott eller stödjer terrorism med syfte att allvarligt skada vår stat och befolkning bör och kommer att tvingas lämna vårt land, meddelade Hans-Georg Engelke, statssekreterare vid inrikesdepartementet, vid en presskonferens i fredags.

LÄS ÄVEN: Här är syrierna som misshandlar homosexuella på Göteborgs centralstation – utvisas inte

Utvisningsstoppet till Syrien upphör vid årsskiftet

Engelke meddelade vidare att det allmänna utvisningsstoppet till Syrien upphör i slutet av 2020, rapporterar Reuters. Beslutet kommer efter att en muslimsk man från Syrien arresterats misstänkt för en knivattack i Dresden, där en person dog och ytterligare en skadades allvarligt, skriver The National News.

Mordvapnet och mördaren Abdullah al Haj Hasan. Faksimil Twitter

Den 20-årige Abdullah al Haj Hasan hade redan innan attacken ett omfattande brottsregister där såväl hot som misshandel ingick, enligt Deutsche Welle. Han har även varit i kontakt med terrororganisationer och dömdes 2018 till två år och nio månaders fängelse, för att ha planerat en terrorattack i Dresden.

Knivattacken i oktober i år, lyckades han utföra trots att han stod under övervakning av den tyska underrättelsetjänsten BND, uppger Bild. Hasan anlände till Tyskland 2015 och sökte då asyl. Trots att ansökan avslogs, kunde han röra sig fritt i landet, på grund av utvisningsstoppet.

LÄS ÄVEN: Multikriminell dubbelt utvisad asylsökande syrier får stanna

”Islamistisk terror är ett stort, bestående hot”

Efter attacken sa justitieminister Christine Lambrecht (SPD) att: ”Islamistisk terror är ett stort, bestående hot mot vårt samhälle som vi med kraft måste ta itu med”. Inrikesminister Horst Seehofer (CSU) sa att dådet ”än en gång tydliggör faran med islamistiskt våld“. Seehofer har varit en stark röst för upphävandet av utvisningsstoppet.

Angela Merkels socialdemokrater (SPD) motsatte sig förslaget. De ville istället förlänga det med ytterligare sex månader. SPD:s argument var att den osäkra säkerhetssituationen i Syrien gör utvisningar dit oförsvarliga. Representanter för SPD vidhåller att utvisningar kommer att vara omöjliga att genomföra ”eftersom det inte finns några diplomatiska förbindelser med Syrien”.

LÄS ÄVEN: Syrier filmar sin egen brottslighet – överfaller man och kastar sten mot polis

Merkel öppnade gränsen för mer än en halv miljon syrier

Beslutet innebär, trots SPD:s motsträvan, att alla syrier som bedöms utgöra säkerhetshot kan komma att utvisas. För fem år sedan öppnade Tyskland sina gränser för mer än en halv miljon syrier. Den tyska regeringen slutade utvisa till Syrien 2012, ett år efter att inbördeskrigets start.

Utvisningsstoppet var menat att skydda syrier från att tvingas återvända till en krigszon. Nu görs alltså en annan bedömning, avsedd att skydda den tyska befolkningen.

Tyskland blir därmed det första landet i EU att återigen göra det möjligt att utvisa syriska medborgare. Enligt uppgift är det idag minst 90 personer med syriskt medborgarskap som bedöms som säkerhetshot i Tyskland.