tyskland-migranter-6352
Utrikes

Tyskland: Över en tredjedel kommer ha utländsk bakgrund om 20 år

Publicerad 11/5/2019
Annons

Enligt en tysk migrationsexpert kommer åtminstone 35 procent av den tyska befolkningen att ha utländsk bakgrund till 2040 med andelen så hög som 70 procent i vissa städer. Samtidigt hävdas att Tyskland behöver en invandring på i genomsnitt 400 000 per år i 40 år framåt.

Det är i en intervju med tyska tidningen Die Welt som Herbert Brücker, chef för migrantforskning på Das Institut für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung (IAB), spår hur Tyskland framtida demografi kommer att se ut.

I dagsläget har omkring en fjärdedel av Tysklands befolkning utländsk bakgrund och om 20 år kommer andelen enligt Brücker att ha ökat till åtminstone 35 procent – men det kan även bli mer än 40 procent.

I städerna kommer andelen förmodligen att vara ännu högre. Det som man i dag kan se i större städer kommer i framtiden vara normalt för hela landet.

– I en stad som Frankfurt kommer vi att ha mellan 65 till 70 procent.

2017 blev just Frankfurt den första tyska staden med en majoritet med utländsk bakgrund.

I Tyskland finns i dag nästan 21 miljoner människor med utländsk bakgrund, vilket definieras av åtminstone en utrikes född förälder. Det största skälet till invandring till Tyskland är anhöriginvandring med 48 procent av samtliga migranter som anger detta som skäl för flytten till landet.

Medan den stora invandringen fortgår år efter år lämnar också många tyskar landet, med nästan en kvarts miljon som utvandrade under 2017.

Enligt Brücker är migration avgörande för Tysklands ekonomiska framtid och hävdar att landet behöver i genomsnitt 400 000 invandrare per år under de kommande 40 åren för att undvika en ekonomisk nedgång. Han menar även att man bör satsa på att locka högutbildad arbetskraft och att migration borde öppnas även för andra länder då Europas östra och södra länder har tömts på tillgängliga arbetare.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1067”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons