Horst_Seehofer_2011 (1)

Inrikesminister Horst Seehofer. Foto: H-stt.

Utrikes

Tyskland ska dra in medborgarskap för IS-terrorister

Publicerad 3/5/2019
Annons

Tysklands inrikes- och justititedepartement har enligt uppgift accepterat ett förslag om att dra in IS-terroristers medborgarskap. Samtidigt har Stefan Löfven vägrat att göra detsamma i Sverige med hänvisning till bland annat ”internationell rätt”.

Tysklands koalitionsregering har gått med på att dra in medborgarskapen för de som krigat för IS, rapporterar DW.

Lagen appliceras dock bara på myndiga personer som har dubbelt medborgarskap och kommer att delta i framtida strider som en del av IS. Den kommer med andra ord inte användas retroaktivt och påverkar därmed inte de IS-medlemmar som för närvarande sitter i fängelse.

Tysklands medborgarskapslag har sedan tidigare en liknande skrivelse för de med dubbelt medborgarskap som går med i ”väpnade styrkor eller liknande enhet” för ett annat land utan tillstånd från Tysklands försvarsdepartement.

Tyska socialdemokraterna motsatte sig
Den nya lagen utvidgar medborgarskapslagen att inkludera någon som ”tagit del i strid utomlands för terroristmiliser” vilket definieras som en ”väpnad paramilitär organisation” som bryter mot internationell lag för att ”etablera en ny stat eller statliga strukturer”.

Den styrande koalitionen, bestående av VDU/CSU och socialdemokratiska SPD, lovade en reform förra året. Men oenighet hindrade dem från att lägga ett konkret förslag.

SPD ska ha motsatt sig försök från inrikesminister Horst Seehofer att införa fler restriktioner för medborgarskap som inte direkt är kopplade till terrorism. Bland annat ville han införa en möjlighet att dra in medborgarskap för barn under fem år om deras föräldrar fått sitt medborgarskap i strid med lagen, exempelvis genom lögn.

Till slut gav Seehofer upp men planerar att återkomma i frågan.

Löfven vägrar
Hemma i Sverige vägrar samtidigt Löfven att ändra lagen. Han hävdade att det ”stred mot internationell rätt” men det stämmer inte.

Den brittiska lagen (British Nationality Act) medger sedan 1981 att den brittiska regeringen kan upphäva brittiska medborgarskap, om det är ”conducive to the public good to deprive the person of their British citizenship”. Över 10 personer har sedan augusti 2013 förlorat sina brittiska medborgarskap efter beslut från regeringen. Personer kan under vissa omständigheter förlora sitt medborgarskap även om de blir statslösa.

I Danmark medger medborgarskapslagen (Lov om dansk indfødsret) att naturaliserade medborgare under vissa omständigheter kan fråntas sitt danska medborgarskap. En 55-årig man med danskt och marockanskt medborgarskap som uppviglat till terrorbrott dömdes 2015 till fängelse i fyra år, att fråntas sitt medborgarskap och att utvisas efter avtjänat fängelsestraff. Det skedde även år 2017 just för IS-krigare.

Norge drar också tillbaka medborgarskap, vilket Aftenposten rapporterat om. Dessutom har Europadomstolen konstaterat att man har rätt att dra in medborgarskap vid terrorism.

Så sent som igår upprepade Löfven att de islamistiska terroristerna har rätt att återvända och stanna i Sverige.

– Kommer man till landet och man är svensk medborgare, ja då har man rätt att åka in i Sverige, sa han i TV4.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons