telegram-appar-telefon-smartphone-mobil

Foto t v: Yuri Samoilov, CC BY 2.0

Utrikes

Tyskland tar strid mot appen Telegram

Publicerad 12/23/2021
Annons

Tysklands nye justitieminister Marco Buschmann vill ha bort Telegram från Googles och Apples appsajter efter att man vägrat assistera den tyska staten med att spåra vad man kallar ”extremistiskt” innehåll. Och nu vill Buschmann att EU gemensamt tar striden.

Telegram har fått skulden för vad men menar är ”anti-vaccin-konspirationsteorier” och de omfattande protester som genomförts i landet mot nedstängningar, begränsningar och vaccinpass – protester som även förekommit i en lång rad andra länder.

Telegram, som själva uppger att man inte böjer sig för ”regeringscensur”, har blivit alltmer populär hos aktivister och dissidenter, i synnerhet efter att plattformar som Facebook har blivit mer benägna att ta bort de som ”sprider lögner, hot eller konspirationsteorier”.

LÄS ÄVEN: Samnytt startar Telegram-kanal

Appen, som ska ha grundats i Sankt Petersburg men nu är baserad i Dubai, kallar sig själva ett libertarianskt alternativ till andra chattappar och sociala medier, och har fått en trogen följarskara bland oppositionsaktivister i länder som Ryssland och Belarus där man värderar tjänstens möjlighet att kringgå statlig censur. Appens grundare Pavel Durov har gjort det till tjänstens policy att inte samarbeta med myndigheter i något land.

EU-strid

Nu säger Marco Buschmann att en EU-ledd ansträngning mot Telegram skulle ”göra ett större intryck” i stället för att varje enskild land tar sin egen strid.

Enligt ministern ligger det i Telegrams eget intresse att ha en oavbruten tillgång till den europeiska marknaden nu när appen har börjat använda annonser för att tjäna pengar på plattformens popularitet.

LÄS ÄVEN: Populär app börjar dela data med Facebook

Han varnar samtidigt för att även om EU lyckas med att få Telegram att lyda kommer det inte innebära ett slut på problemet med ”hatspråk och extremism online” då ”radikaler kommer att hitta nya sätt och plattformar”.

Politisk utmaning

Debatten om Telegram intensifierades tidigare i december då flera ”radikala vaccinmotståndare” arresterades i Dresden misstänkta för att via plattformen ha planerat mörda delstaten Sachsens guvernör.

Efter det har röster höjts för att börja betrakta Telegram som ett socialt medienätverk i stället för bara en meddelandeservice. Detta skulle göra så att appen blev tvungen att följa mycket strängare regler avseende innehåll som betecknas som extremistiskt och kriminellt.

Tyskland har några av världens strängaste regler för sociala medier där de är skyldiga att snabbt svara på rapporter om opassande innehåll.

LÄS ÄVEN: Så här byter du bort IT-jättarna

Enligt Buschmann skulle skapandet av en gemensam EU-approach i frågan vara en av unionens största ”politiska utmaningar”.

Medan Telegram vägrar svarar varnar landets nya inrikesminister Nancy Faeser för att regeringen i Berlin ”inte kommer att tolerera det”.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1040Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons