Tidigare har den militära grenen av organisationen varit förbjuden men nu har detta utökats till att omfatta även den politiska delen. Detta innebar samtidigt att polisen tidigt i morse genomförde tillslag mot ett flertal moskéer och församlingslokaler i landet.

I ett 30 sidor långt brev till organisationens ledare Hassan Nasrallah i Libanon undertecknat den tyske inrikesministern Horst Seehofer meddelas att samtliga aktiviteter som från och med nu stödjer Hizbollah betraktas som olagliga. Hela organisationen klassas dessutom som en terrororganisation.

Motiveringen till beslutet är att Hizbollah motsätter sig förbrödringen mellan folken, att man förnekar staten Israels rätt att existera samt uppmanar till väpnad kamp mot Israel.

Polisen slog till på fem olika platser i morse, bland annat mot en församling i Münster där medlemmarna gjort sig kända för våldsbejakade och antisemitiska uttalanden.

Tysk underrättelsetjänst misstänker att det finns mer än 1 000 medlemmar av Hizbollah i Tyskland. Organisationen har sedan länge varit terrorstämplad i USA och Israel och i fjol terrorstämplades dess politiska gren även i Storbritannien.

Hizbollah följer en shia-ideologi inspirerad av ayatolla Ruhollah Khomeini, ledaren för den islamiska revolutionen i Iran.