Användandet av bokstaven ”Z” för att visa sitt stöd för Rysslands invasion av Ukraina är olagligt i tyska Niedersachsen. Det säger förbundslandets inrikesminister Boris Pistorius, rapporterar NDR.

Pistorius gav i fredags polisen i uppdrag att utreda varje fall där någon använder bokstaven ”Z” för att se om användandet kan knytas till Ryssland. Vid varje fall där det finns skälig misstanke har myndigheterna i uppdrag att utreda de inblandade personerna. Enligt inrikesministern är det olagligt att visa sitt stöd för ”aggressiva krig”, vilket den ryska invasionen klassas som.

Bokstaven Z har använts flitigt av ryska trupper i Ukraina och har även kommit att symbolisera stöd för den ryska invasionen eller för Ryssland. Tidigare i månaden uppmärksammades bland annat den ryske gymnasten Ivan Kuliak sedan han med hjälp av vit tejp gjort ett Z på bröstet vid en prisceremoni under VM i artistisk gymnastik i Doha, Qatar.

Den 20-årige gymnasten förklarade tilltaget med att han inför prisceremonin beordrats täcka över den ryska flaggan på bröstet. Som protest tejpade han därför över flaggan med ett Z, ”för att visa var jag kommer ifrån”. Samtliga ryska atleter stängdes i början av mars av från tävlingarna, men Kuliak hann inte stängas av innan han skulle tävla.

Det är oklart varför de ryska trupperna valt att använda just Z som symbol. En av de hyopteser som lyfts fram är att bokstaven Z står för var de ryska trupperna kommer ifrån, Zapad (Запад), alltså västra Ryssland. En annan att bokstaven ska hjälpa till att skilja ryska trupper från ukrainska. Enligt The Guardian har det ryska försvarsdepartementet skrivit på Instagram att bokstaven Z står för ”Za pobedu” (”För seger”).

SE ÄVEN: VIDEO: Här skjuts ryska krigsfångar i Ukraina