Merkel

Tysklands förbundskansler Angela Merkel tillsammans med migrant. Foto. Faksimil Facebook

Utrikes

Tysklands befolkning når rekordnivå – men endast på grund av invandring

Publicerad 1/18/2020
Annons

Tysklands befolkning ökar kraftigt men det beror inte på att fler tyskar föds utan orsaken är invandring till landet. Samtidigt visar statistik att landet har en av världens äldsta befolkningar.

På fredagen presenterade Tysklands officiella statistikbyrå siffror som visar att befolkningen fortsätter att växa men i den lägsta takten sedan år 2012, rapporterar Deutsche Welle.

Befolkningen har nyligen passerat 83,2 miljoner personer vilket är en ökning med hela 200 000 sedan förra året. Men den kraftiga ökningen beror enbart på invandring vilket statistikbyrån tydliggör med att landets befolkning skulle minska utan invandring.

Färre födslar än dödsfall

År 2019 uppskattade byrån att mellan 770 000 och 790 000 föddes i Tyskland samtidigt som hela 930 000 personer avled vilket är den högsta siffran sedan år 1972. Utvecklingen med antal dödsfall är tyska befolkningen blir allt äldre och har idag en av världens äldsta befolkningar.

Vid sidan om födelsetalen och dödsfallen uppskattar statistikbyrån att mellan 300 000 och 350 000 personer invandrade till landet förra året. Förbundskansler Angela Merkels politik har sedan år 2015 inneburit ett mottagande av över en miljon migranter i Tyskland.

Över en tredjedel kommer ha utländsk bakgrund om 20 år

I november förra året uppmärksammade Samhällsnytt hur den tyska migrationsexperten Herbert Brücker spår att landets demografi kommer att se ut i framtiden.

Brücker berättade att 35 procent av den tyska befolkningen kommer att ha utländsk bakgrund till 2040 med andelen så hög som 70 procent i vissa städer.

LÄS ÄVEN: Tyskland: Över en tredjedel kommer ha utländsk bakgrund om 20 år

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1022Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons