Untitled design (4)

Hans-Georg Maassen t.v.

Utrikes

Tysklands underrättelsechef sparkas – kallade Socialdemokraterna vänsterradikala

Publicerad 11/11/2018
Annons

Tysklands underrättelsechef Hans-Georg Maassen har tvingats bort efter att han kritiserat medieuppgifter om högerextremt våld i landet. Maassen har även avslöjats beskriva förbundskansler Angela Merkels koalitionspartner socialdemokraterna som vänsterradikal med en naiv migraton- och säkerhetspolitik.

Slutet på karriären för Tysklands underrättelsechef, Hans-Georg Maassen påbörjades när han i september deltog i en intervju med tyska tidningen Bild. I intervjun kritiserade underrättelsechefen äktheten av ett videoklipp som skulle visa hur högerextrema går till attack mot en invandrare i staden Chemnitz. Maassen menade att videoklippet härstammade från en vänsterextrem gruppering och att ingen sådan eller liknande situation hade rapporterats genom säkerhetskanaler, utan att det troligen var fake news. Att ifrågasätta äktheten av videoklippet resulterade i hård kritik och avgångskrav från bland annat socialdemokraterna (SPD), som bildar regeringskoalition med förbundskansler Angela Merkel.

Socialdemokraterna naiva

Maassen tvingades till omplacering och erbjöds en ny tjänst som rådgivare inom inrikesdepartementet. I oktober avslöjades det nya uppgifter, att underrättelsechefen under ett privat samtal med andra europeiska underrättelsechefer beskrivit socialdemokraterna för att innehålla vänsterradikala strömningar som önskade att bli av med honom. I samtalet beskrev Maassen även hur han ansåg att socialdemokraternas migrations- och säkerhetspolitik är naiv. Kommentarerna blev för mycket och i måndags sparkades han. Veckorna innan Maassen tvingades bort förtydligade han sin ståndpunkt för relevanta utskott i parlamentet.

– De senaste veckorna har jag gjort klart för utskott i parlamentet att arbetet mot högerextremism, inte motiverar att uppfinna högerextrema brott.

Vänstern välkomnar avsked

Maassens avgång välkomnas av partier på vänsterkanten. Socialdemokraternas generalsekreterare, Lars Klingbeil, beskriver på flera håll i media den senaste tidens händelser som ett tecken på underrättelsechefens förkärlek till högerextrema konspirationsteorier.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons