ryska-ambassaden-hot-feature

Ryske ambassadören Viktor Tatarintsev varnar Sverige för att gå med i Nato. Foto: Regeringen/Tjeckiens ambassad

InrikesUtrikes

UD-protest när Rysslands ambassadör kallar Sverige ”legitim måltavla”

Publicerad 3/29/2023
Annons

Utrikesdepartementet kallar under onsdagen upp Rysslands Sverigeambassadör Viktor Tatarintsev för en formell protest. Bakgrunden är en längre text som den ryske ambassadören under tisdagen skrev på Facebook och på ambassadens hemsida.

I texten hävdar Tatarintsev bland annat att Sverige ”tar ett steg ned i avgrunden” och ”lydigt förbereder sig för att bli ännu en amerikansk koloni”. Detta för att riksdagen förra veckan röstade ja till Nato.

LÄS ÄVEN: Riksdagen röstade ja till Nato

I texten kallas även sprängningen av Nord stream i höstas för en terrorattack, och Sverige anklagas för att, tillsammans med Danmark och Tyskland, ”städa undan bevis som kan peka ut gärningsmännen bakom sabotaget”.

”Legitim måltavla”

Men det som fått flest att höja på ögonbrynen är att Tatarintsev pekar ut Sverige som en ”legitim måltavla” i och med medlemskapet i militäralliansen.

”Om någon tror att detta på något sätt kommer förbättra Europas säkerhet – var förvissade om att de nya medlemmarna i fiendeblocket kommer bli legitima måltavlor för Rysslands motåtgäder, inklusive militära sådana”, skriver han.

Han varnar också för att Nato-medlemskapet kan dra in Sverige i ett krig mot Ryssland.

”Det kan inte uteslutas att Natos behov av att slåss mot Ryssland ’till siste ukrainaren’ leder till att det till slut inte finns några ukrainare kvar som kan slåss, och att blockets ledare beslutar om att helt och fullt ge sig in i konflikten. I så fall kommer svenskar ofrånkomligen beröras, och skickas iväg för att dö för andra människors intressen”, skriver ambassadören.

Svensk protest

Regeringen har under onsdagen valt att svara på den ryske ambassadörens utläggning om det svenska Natomedlemskapet genom att kalla upp honom till utrikesdepartementet för en formell protest.

”UD kommer att kalla upp den ryske ambassadören för att tydligt markera emot detta uppenbara påverkansförsök”, skriver utrikesminister Tobias Billström (M) i ett skriftligt uttalande.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
661Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons