Abraham-Ukbagabir-783663

Abraham Ukbagabir minuten innan han hugger ihjäl mor och son på IKEA i Västerås.

Inrikes

Ukbagabir vill avtjäna straffet för IKEA-morden i Eritrea och glömma sina brott: ”Shit happens!”

Publicerad 2/26/2018
Annons

Den illegale invandraren Abraham Ukbagabir, som den 10 augusti 2015 högg ihjäl en mamma och hennes son inne på IKEA-varuhuset i Västerås, vill nu hem till Eritrea för att avtjäna fängelsestraffet där. Det säger han i en intervju i Expressen gjord av terrordömde kommunistiske frilansjournalisten Martin Schibbye, som hoppas på någon form av fångutväxling mot den eritreanske journalisten Dawit Isaak.

Ukbagabir uppger i en intervju med Schibbye inifrån Tidaholmsanstalten, där han avtjänar ett livstidsstraff, att han djupt ångrar att han lämnade sitt hemland. De mord han begått är han inte fullt lika ångerfull inför.

– Shit happens! Jag förstår att det inte är en bra sak. Men jag vill glömma detta. Det är gjort. Men det är historia.

Det är högst osäkert om det är möjligt att överlämna Ukbagabir till Eritrea. Där betraktas han som en desertör från armén och risk bedöms finnas för att han utsätts för tortyr. Men Ukbagabir vill ändå tillbaka, säger han.

Många svenska vänsteraktivister opinionsbildade intensivt i decennier för Eritreas självständighet från Etiopien och stödde den kommunistiska gerillan som sedan tog över makten när landet slutligen blev självständigt 1991. Några demokratiska val har inte hållits och alla partier utom den styrande regimens är förbjudna. Hård diktatur råder och de mänskliga rättigheterna är satta på undantag. Landet ligger också i den absoluta botten i världen beträffande ekonomisk utveckling.

Martin Schibbye, själv vänsteraktivist med förflutet som redaktör för våldsbejakande Revolutionär Kommunistisk Ungdoms tidskrift Rebell, ägnar en stor del av den långa artikeln i Expressen åt Eritrea men undviker att beröra de politiska orsakerna till situationen i landet och den svenska vänsterns historia av stöd för regimen.

I artikeln spekulerar Schibbye kring att en utlämning av Ukbagabir till Eritrea skulle kunna leda till ett frigivande av journalisten Dawit Isaak, som suttit fängslad i Eritrea sedan 2001, sedan han flyttade tillbaka hem efter en tid i Sverige för att arbeta för regimkritisk media i sitt hemland. Isaak har även ett svenskt medborgarskap.

Martin Schibbye greps 2011 tillsammans med fotografen Johan Persson av etiopiska styrkor efter att illegalt och tungt beväpnade med hjälp av gerillamilis från ONLF ha tagit sig in i Etiopien från Somalia. De båda svenskarna dömdes till 11 års fängelse för samröret med terrorstämplade ONLF och den illegala vistelsen i landet. Efter internationella påtryckningar benådades Schibbye och Persson ett år senare.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1044Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons