Ukraina skärper sina värnpliktslagar. I framtiden blir det ännu svårare för ukrainare att slippa skickas till fronten.

Under torsdagen godkände det ukrainska parlamentet värvningslag 10449. Ett i stora drag symboliskt godkännande av ett förslag som president Zelenskyjs regering presenterade i februari i år.

Oppositionen är förbjuden, dussintals platser gapar tomma i parlamentet och parlamentsval skulle enligt konstitutionen egentligen ha hållits förra året.

En halv miljon soldater

Den nya lagen innebär att rörelsefriheten inskränks för män som inte svarar på sina mobiliseringsorder. De får inte köra bil, och dessutom skärps kontrollerna av dem som vill beställa pass eller korsa gränsen.

En sänkning av värnpliktsåldern och tuffare regler för dem som vill slippa mobiliseras på grund av fysiska handikapp är andra förändringar som införs, skriver Time. Med förändringarna hoppas man kunna skrapa ihop ytterligare 50 000 soldater.

LÄS ÄVEN: Cameron: Kriget i Ukraina ”extremt bra valuta för pengarna”

Volodymyr Zelenskyj sade i december förra året att Ukraina behöver en halv miljon nya soldater, men sedan hans nya överbefälhavare Oleksandr Syrskyj tillträtt reviderades det antalet ned.

”En enkelbiljett”

I ett tidigare utkast till den nya lagen fanns en formulering med om att låta soldaterna mönstra av efter att ha tjänstgjort i 36 månader – alltså i tre års tid. Den punkten ströks emellertid i den lagtext som till slut klubbades.

Julia Kazdobina, ordförande för Ukrainas stiftelse för säkerhetsstudier, säger att avsaknaden av löften om att någon gång få lämna fronten är demoraliserande för dem som mobiliseras.

– Många män säger att de inte vill tjänstgöra eftersom det är som att köpa en enkelbiljett, säger hon.

Ukraina anses emellertid inte ha möjlighet att erbjuda soldater att lämna soldatlivet bakom sig i framtiden, eftersom det är oklart hur länge kriget kommer pågå.

SE ÄVEN: VIDEO: Här grips ukrainska flyktingarna på gränsen till Rumänien