ukraina-elexport-feature

Flera kraftverk och ställverk träffadesav ryska robotar och drönare. Telegram

Utrikes

Ukraina stoppar elexport till EU

Publicerad 10/10/2022
Annons

Ukraina stoppar sin elexport till EU. Det uppger landets energidepartement.

Ukraina och EU kom i mars i år överens om att integrera det ukrainska elnätet med EU:s elnät. ”Det kommer hjälpa Ukraina att hålla sitt elnät stabilt, hemmen varma och ljusen på i dessa mörka tider”, hette det i ett uttalande från EU i samband med det.

Att koppla ihop EU:s elnät med Ukrainas sågs även som en möjlighet för EU att köpa el från det krigsdrabbade landet de dagar Ukraina har överskott och elen i EU är extra dyr. Hittills i år har Ukraina importerat 810 GWh och exporterat 1,9 TWh elkraft, enligt officiell statistik.

Men efter den massiva ryska attacken mot Ukraina under måndagen, med robotar, raketer och drönare, kommer Ukraina stoppa fortsatt elexport till EU. Anledningen är att den ryska attacken, som främst riktades mot kritisk infrastruktur, slagit ut ett flertal kraftverk, ställverk och kraftledningar. Exporten behöver stoppas för att stabilisera det egna elnätet, skriver Kyiv independent.

– Ryssland fortsätter sin energiterror mot Ukraina och ökar energitrycket på Europa, säger Ukrainas energiminister Herman Halusjtjenko i en kommentar.

Förutom elförsörjning slogs även vattenförsörjning, tele- och datakommunikationer ut i stora delar av Ukraina av den ryska attacken.

LÄS MER: Putins hämnd – massiv raketattack mot Ukraina

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons