Ukrainas oppositionsledare, tidigare socialdemokratiske ledaren Viktor Medvedtjuk, greps under tisdagen. Det meddelar Ukrainas säkerhetstjänst i ett uttalande. ”Vi griper förrädare och ockupanter utan pardon. Ära till Ukraina!” skriver säkerhetstjänsten på sin Telegram-kanal.

Viktor Medvedtjuk föddes i Ryssland sedan hans far satts i sovjetiskt koncentrationsläger anklagad för deltagande i ukrainsk nationalism. Utbildad advokat har Medvedtjuk varit en framträdande politisk profil i Ukraina sedan innan landets självständighet vid Sovjetunionens upplösning 1991. Han är, eller har åtminstone varit, en förmögen och politiskt inflytelserik affärsman, så kallad oligark.

Tidigare S-ledare

Mellan 1998 och 2006 var Medvedtjuk partiledare för Ukrainas socialdemokratiska parti. Efter det har han varit ledare för ”Oppostionsplattformen – För livet” – en koalition av oppositionspartier i det ukrainska parlamentet. Koalitionen förespråkar större autonomi för östra Ukrainas ryskdominerade Donbass-region, vill normalisera relationerna med Ryssland och har föga förvånande sitt största stöd i just Donbass.

Facebook

Efter den ryska annekteringen av Krimhalvön, och inbördeskriget i östra Ukraina brutit ut, har en stor del av det ukrainaryska och ryskspråkiga väljarunderlaget uteslutits från de ukrainska valen. Trots det är koalitionen fortfarande landets näst största och fick 13 procent av rösterna i det av president Volodymyr Zelenskyj extrautlysta parlamentsvalet 2019.

Medvedtjuk beskrivs som en ”nära vän” och allierad till Rysslands president Vladimir Putin. Han har uppgetts vara en av Putins ukrainska favoritpolitiker, och har av USA pekats ut som en tänkbar ledare för en av Ryssland tillsatt ukrainsk marionettregering.

Sattes i husarrest

I maj förra året greps Viktor Medvedtjuk tillsammans med Taras Kozak, en annan ledande oppositionspolitiker, av den ukrainska säkerhetstjänsten. Båda två anklagades för förräderi, för att vara ryska kollaboratörer och för att finansiera terrorism. Medvedtjuk förnekade anklagelserna, men sattes i husarrest.

Under hösten utökades jakten på oppositionella. Även Petro Porosjenko, Ukrainas förre president och Zelenskyj främste motståndare i presidentvalet 2019, anklagades plötsligt för att vara en förrädare och terrorfinansiär. Porosjenko har avfärdat anklagelserna med att vara ”fabricerade, politiskt motiverade och smutskastning riktad mot Zelenskyjs politiska motståndare”.

”Oppostionsplattformen – För livet” tog förra månaden avstånd från Rysslands invasion. Trots det beslutade regeringen Zelenskyj att 20 mars förbjuda koalitionen och ytterligare oppositionspartier, varav merparten på vänsterkanten, anklagade för samröre med Ryssland.

LÄS ÄVEN: Zelenskyj förbjuder oppositionspartier

Flydde från husarrest

Några dagar efter den ryska invasionen av Ukraina flydde Viktor Medvedtjuk från sin husarrest. Han har befunnit sig på fri fot sedan dess, och det har ryktats om att han tagit sin tillflykt till Ryssland.

Under gårdagen greps han emellertid av den ukrainska säkerhetstjänsten, på order från president Zelenskyj. ”Vi griper förrädare och ockupanter utan pardon. Ära till Ukraina!” skriver säkerhetstjänsten på sin Telegram-kanal som kommentar till gripandet.

Medvedtjuk uppges vid gripandet ha varit iklädd ukrainsk uniform, och påstås ha försökt fly över gränsen till Ryssland. Zelenskyj säger nu att han vill byta oppositionspolitikern mot ukrainska soldater som Ryssland tillfångatagit.

LÄS ÄVEN: Magdalena Andersson: Sverige går kanske med i Nato