Staden Avdijivka i östra Ukraina intogs under helgen av ryska trupper. Det rapporterar såväl ryska som ukrainska medier.

– Snälla, fråga inte Ukraina när kriget tar slut. Fråga dig själv: Varför har Putin möjlighet att fortsätta det?

– Slava Ukraini!

Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj möts av stående ovationer efter sitt anförande vid säkerhetskonferensen i München den gångna helgen. Bland dem som applåderar i publiken finns statsminister Ulf Kristersson, utrikesminister Tobias Billström, försvarsminister Pål Jonson och minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin.

Nyckelstad erövrad

Under sitt drygt 15 minuter långa tal hinner den ukrainske regeringschefen dra paralleller mellan Putin och Hitler, fråga sig när Nato aktiverar artikel 5 och lägga skulden för Ukrainas ”konstgjorda underskott på vapen” på västvärlden. I förbigående nämner han även ”Avdijivka-situationen”.

Samma dag har Ukrainas överbefälhavare Oleksandr Syrskyj nämligen meddelat att de ukrainska trupperna dras tillbaka från Avdijivka i östra Ukraina. Staden ligger bara någon mil nordväst om miljonstaden Donetsk, som kontrollerats av ryska separatister sedan 2014. Det senaste slaget om den inleddes kort efter den ryska invasionen av Ukraina i februari 2022.

Sedan 2014 har Ukraina satsat på att i det närmaste omvandla Avdijivka till ett fort med ett nätverk av skyttegravar, värn och förstärkta bunkrar. Avdijivka har beskrivits som en av Ukrainas bäst befästa städer med mycket stor strategisk betydelse – en nyckelstad i kampen mot såväl separatister som ryska ockupanter i östra delen av landet.

Google earth/Grafik

De senaste veckorna har emellertid läget för stadens försvarare blivit allt mer desperat. Situationen har inte blivit lättare av att Zelenskyj sparkat flera toppmilitärer där överbefälhavaren Syrskyj själv tillträdde posten så sent som veckan innan reträtten.

En ruinstad

Från Kiev meddelas att tillbakadragandet beslutades i syfte att rädda ukrainska liv. Förlusterna på båda sidor bedöms vara mycket svåra, även om det är svårt att bedöma exakt hur stora. Det handlar minst om tusentals om inte tiotusentals stupade ukrainska soldater.

Innan kriget hade Avdijivka drygt 30 000 invånare. Idag ligger staden i det närmaste helt i ruiner. För Ryssland har det dock varit hög prioritet att erövra den, för att tvinga de ukrainska försvararna att retirera västerut.

Från ryskt håll har Ukraina i åratal anklagats för att använda befästningarna i Avdijivka för att beskjuta de ryskkontrollerade städerna Donetsk och Makijivka. Donetsk separatistledare Denis Pusjilin säger i en kommentar att han hoppas att beskjutningarna ”minskar kraftigt” efter reträtten, men vill samtidigt att de ukrainska förbanden tvingas backa ytterligare.

Det är möjligt att Pusjilin önskan snart förverkligas. Erövrandet av Avdijivka tycks ha höjt den ryska stridsmoralen ordentligt och det planeras redan för nya offensiver västerut. Och att döma av ukrainska sociala medie-kanaler är stämningen där betydligt mer nedstämd efter att man tvingats överge den befästa staden.