Staden Sievjerodonetsk i östra Ukraina har erövrats av Ryssland. Det skriver Washington-baserade Institute for the study of war (ISW) i en analys av kriget.

Sievjerodonetsk har sedan konflikten inleddes 2014 fungerat som de facto-huvudstad för ukrainska oblastet Luhansk. Oblastets egentliga säte, staden Luhansk, är sedan dess huvudstad för en utbrytarrepublik med samma namn som tillsammans med utbrytarrepubliken Donetsk endast erkänns av Ryssland.

Erövrad av Ryssland

Efter flera dagars hårda strider är ISW:s bedömning att ryska styrkor nu ”sannolikt erövrat större delen av Sievjerodonetsk”. Därmed skulle Ukraina ha förlorat kontrollen över en stad som innan den ryska invasionen hade drygt hundratusen invånare, varav majoriteten etniska ukrainare, och som fungerat som provisorisk huvudstad för regionen. Ryska medier skriver att även flygplatsen söder om staden nu är under rysk kontroll.

LÄS ÄVEN: Ukraina: Vi sänkte ryssarnas flaggskepp

Enligt ISW har den ryska militären fokuserat huvuddelen av sina styrkor i Ukraina på just Sievjerodonetsk. Att staden erövrats beskrivs som en viktig propagandaseger för Ryssland, och flera ryska medier uppmärksammar också erövringen med superlativ. Från officiellt ryskt håll lyser dock det väntade skrytet med sin frånvaro. Ryska militären kommenterar överhuvudtaget inte striderna i Sievjerodonetsk på sin hemsida.

Vapen för miljarder

Samtidigt som Ukraina möter motgångar i de ryska utbrytarrepublikerna, är mer militär hjälp på väg från i synnerhet militäralliansen Nato. USA:s kongress godkände i slutet av maj att sända ytterligare 40 miljarder dollar i form av framförallt mer vapen till Ukraina. Därmed har USA bidragit med totalt 54 miljarder dollar – motsvarande över 500 miljarder svenska kronor – till proxykriget mot Ryssland.

De vapen som skickas till Ukraina blir samtidigt allt tyngre och mer offensiva. Den 6 juni meddelade Storbritannien att de kommer skicka raketartillerisystemet M270 MLRS till Ukraina som svar på att USA skickar raketartillerisystemet M142 Himars.

Raketartillerisystemet M270. Foto: Pressbild

Båda systemen kan bestyckas med en helt nyutvecklad robottyp, ”Precision Strike Missile”, med en räckvidd på över 500 kilometer. Robottypen har tagits fram sedan USA år 2019 lämnat INF-avtalet. Det innebär att de båda Nato-länderna nu förser Ukraina med robotsystem som potentiellt kan nå Rysslands huvudstad Moskva.

USA:s president Joe Biden lovade så sent som förra måndagen att inte skicka vapensystem till Ukraina som skulle kunna användas för att slå mot mål inne i Ryssland efter att farhågor uttryckts om att det skulle kunna eskalera kriget. Två dagar senare meddelade USA:s försvarsdepartement, trots det, att Himars skickas till Ukraina.

LÄS MER: Mer svenska vapen till Ukraina