En ukrainsk professor verksam vid Linnéuniversitetet i Växjö sparkas från tjänsten som ämnesansvarig. Bakgrunden är att han i videoklipp på nätet pekat ut Ukrainas president som nazist.

Det var förra veckan som Sveriges radio anklagade en professor vid Linnéuniversitetet för att sprida ”rysk krigspropaganda”. I videoklipp som laddats upp på Youtube och Telegram ska professorn bland annat ha gjort uttalanden om att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är en nazist.

Kritiserade Rysslands krigföring

Samnytt har pratat med den anklagade professorn. Han och hans fru är själva från Ukraina, och videon som spridits gick enligt dem ut på att kritisera den ryska krigföringen i deras hemland.

– Han sade: Varför slår ni mot Odessa? Där sitter det mest ryssvänliga och rysktalande människor, berättar professorns fru för Samnytt.

Istället påpekas i videon att om det är nazisterna ryssarna vill åt, så är det president Zelenskyj och staden Lviv i västra Ukraina de borde fokusera på.

– I östra Ukraina finns inga nazister. Men det är såklart lika förskräckligt att slå mot väst, säger professorns fru.

Sparkas från tjänst

Nu har professorn fått lämna sin tjänst som ämnesansvarig på Linnéuniversitetet.

– Vi tar kraftfullt och tydligt avstånd från de uttalanden som professorn uttalat i de här filmerna. Samtidigt tolkar vi att professorn har gjort de här uttalandena i egenskap av privatperson, säger biträdande universitetsdirektör Thorbjörn Nilsson till statsradion.

LÄS MER: VIDEO: Här skjuts ryska krigsfångar i Ukraina

Professorn har även sjukskrivit sig.

– Universitetsledningen har sagt till mig att eftersom jag är sjukskriven så ska jag ta avstånd från allt det här, säger han till Samnytt.

Politisk förföljelse

Såväl professorn som hans fru tycker att det som sagts i videoklippen tagits ur sina sammanhang och vinklats helt fel i svensk massmedia.

– Jag tycker att det är politisk förföljelse riktad mot en enskild person, säger hans fru till Samnytt.

Ukrainska vänner till paret har även spelat in en Youtubevideo där de försöker reda ut missförståndet.

LÄS ÄVEN: Ukrainas oppositionsledare gripen