Ukrainska flyktingar som etablerat sig i Skellefteå har snabbt blivit ett populärt inslag på den lokala arbetsmarknaden. De har kunnat bemanna en rad bristyrken inom exempelvis matlagning och hemtjänst och kommunen hoppas nu kunna locka till sig ännu fler ukrainare.

Det har länge varit en svår fråga för svenska politiker hur man ska göra för att få asylinvandrare i arbete. Arbetslösheten är enorm i dessa grupper Av någon anledning tycks detta problem vara betydligt mindre när det gäller de ukrainska flyktingar som kommit till Sverige nu efter den ryska invasionen.

LÄS ÄVEN: Somalisk fembarnsfamilj CASHA IN bidrag i Sverige – bor i hemlandet

Tidigare har det rapporterats från Skellefteå om att ukrainska flyktingar snabbt efter sin ankomst kunnat rekryteras till den lokala hemtjänsten. Enligt har 40 av sammanlagt 153 krigsflyktingar kunnat få arbete i yrket, i vilket det tidigare rått arbetskraftsbrist. Kommunens utvecklingsstrateg Anna-Klara Granstrand kommenterar:

I Skellefteå har vi har en arbetsmarknad som skriker efter personal och helt plötsligt fanns det kompetenta och arbetsvilliga människor som kom till kommunen och som vi kunde sätta i arbete

Det går även framåt med att rekrytera kockar och annan matlagningspersonal bland de ukrainska krigsflyktingarna. Daniel Hällgren, enhetschef på måltidsavdelningen, kommenterar att det vore fantastiskt om de kunde få in fler. Omkring 40 ukrainare är just nu sysselsatta med matlagning samtidigt som de lär sig svenska genom att läsa på folkhögskola.

LÄS ÄVEN: Skellefteåmonstret tittade på våldsporr på skoldator – åtgärder uteblev

Hällgren kommenterar också att det råder sådan arbetskraftsbrist bland måltidspersonal att han hoppas kunna erbjuda anställning till ännu fler ukrainare framöver.