Samnytt har tidigare rapporterat om ukrainska flyktingars rädsla för det gängkriminellt belastade Sverige. Nu kommer ytterligare signaler från Polen där svenska volontärer har stora problem att fylla sina bussar när flyktingarna får klart för sig att destinationen är Sverige.

Sverigebilden i omvärlden är inte vad den en gång var. På några decennier har det lilla landet i norr förvandlats från föredöme till varnande exempel. Framför allt är det hur det svenska samhället förvandlats i spåren av den förda invandringspolitiken som avskräcker.

I Ukraina betraktas Sverige idag som ett ”maffialand”. En ukrainsk flyktingkvinna som nu känner sig trygg i det av svenska politiker så utskällda Polen vill inte på några villkor vidare till Sverige – eller ”från ett krig till ett annat” som hon uttryckte det med hänvisning till de numera dagliga gängkriminella väpnade uppgörelserna på öppen gata.

Vill inte lämna trygga Polen för otrygga Sverige

Rapporterna då för två veckor sedan visar sig nu inte ha varit undantag eller tillfälligheter. Sveriges Radio har talat med en volontär från Sverige, Jimmy Hemmingsson, som rest ned till Warszawa i avsikt att bussa ukrainska flyktingar till Sverige men stött på patrull.

Det är få av de ukrainska kvinnorna som vill lämna det trygga Polen för det otrygga Sverige och utsätta sina barn för de risker det skulle innebära. Jimmy Hemmingsson efterlyser nu att myndighetspersoner reser ned från Sverige och övertygar de ukrainska flyktingarna om att Sverige inte är ett farligt land.

LÄS MER: Ukrainare vill inte till Sverige: ”Maffialand”