Samnytt har flera gångar tidigare rapporterat om hur de kvinnor och barn som nu flyr från krigets Ukraina inte vill vidare till Sverige. Nu kommer nya sådana signaler. Att hamna i landet i norr med rekord i överfallsvåldtäkter och dödsskjutningar upplevs av många som askan ur elden och man stannar hellre i det tryggare Polen.

Återigen rapporteras om att bussar från Sverige som kört ned till Polens huvudstad Warszawa får återvända nästan tomma. Den här gången var det Svenska kyrkan i Ulricehamn som chartrat bussar med plats för 180 kvinnor och barn som tagit sig över gränsen från Ukraina efter Putins invasion men fick köra tillbaka till Sverige med endast 58 personer.

Fler ville inte följa med i evakueringsbussarna när de förstod att destinationen var Sverige. Det lilla landet in norr har de senaste decennierna gått från internationellt föredöme till avskräckande exempel och framför allt är det konsekvenserna av den vidlyftiga migrationspolitiken som förskräcker.

LÄS MER: Ukrainska flyktingar vägrar Sverige – gängkriminaliteten avskräcker

I Ukraina har man i likhet med många andra länder följt utvecklingen i Sverige där kurvan för överfallsvåldtäkter svängt kraftigt uppåt liksom de för dödsskjutningar och grov gängkriminella brott i allmänhet Utomvästliga migranter är kraftigt överrepresenterade som förövare till samtliga dessa brott.

Farligast är det i de invandrartäta så kallade utsatta områdena eller ”no go-zonerna” dit många ukrainska kvinnor och deras barn sannolikt också slussas efter ankomsten hit. Därför säger de nej till Sverige. Det i Sverige för sin konservativa politik utskällda Polen där man nu befinner sig upplevs som väsentligt tryggare i sin avsaknad av motsvarande problematik.

LÄS MER: Ukrainare vill inte till Sverige: ”Maffialand”

Inger Mellåker är diakon i Svenska kyrkan i Ulricehamn och en av initiativtagarna till de aktuella evakueringsbussarna. Till statsradion säger hon att hon på plats i Warszawa som svensk skämdes över de svenska myndigheterna som låtit Sverige falla i sådant vanrykte.

– Det var lite pinsamt att komma från Sverige. Vi tror alltid att vi är väldigt bra.

Hon är också kritiskt till att inga svenska myndighetspersoner fanns på plats i Warszawa för att hjälpa till medan många sådana fanns från andra länder. Svenska ideella evakueringsinitiativ som det aktuella från Ulricehamn är därför helt hänvisade till sig själva att lösa allt.