slaget-rabotajn-feature

Telegram/Deepstate.live

Utrikes

Ukrainska framgångar under motoffensiven i Zaporizjzja

Publicerad 8/25/2023
Annons

Ukraina har de senaste dagarna haft vissa synbara framgångar i sin offensiv mot Ryssland. Det uppger såväl ukrainska som ryska källor.

Hårda strider har senaste veckorna rasat i och runt den lilla byn Robotajn, Rabotina på ryska, åtta mil sydost om den ukrainska storstaden Zaporizjzja. Innan kriget hade byn knappt 500 invånare. Numera är den i det närmaste jämnad med marken.

Längs detta avsnitt av fronten har våg efter våg av ukrainska trupper de senaste veckorna stormat fram. De har försökt ta sig igenom minfälten, och erövra de ryska försvarsställningarna. En skyttegrav i taget.

Karta: Deepstate.live/Grafik

De flesta ukrainska attacker har slagits tillbaka av det hårda motståndet. Ukrainas förluster är okända, men sannolikt betydande.

På fälten runt Robotajn står dussintals söndertrasade västerländska stridsfordon. Tyska Leopard-stridsvagnar, amerikanska Bradleys, polska Krab-artilleripjäser. Utslagna av minor, artilleribeskjutning, ryska stridsgrupper med pansarbrytande vapen och attackhelikoptrar.

SE ÄVEN: VIDEO: Här brinner Natos stridsvagnar på slagfält i Ukraina

Rycker framåt

Den ukrainska motoffensiv som inleddes i början av juni har snart pågått i tre månader. De första dagarna och veckorna syntes inga tecken på framsteg. De bilder som spreds från fronten visade, tvärtom, ofta svidande ukrainska nederlag.

LÄS MER: Ukrainska soldater presterar sämre med västerländska vapen

I västvärlden har de kritiska omdömena om de ukrainska prestationerna tilltagit. Vapen för hundratals miljarder har skickats till fronten mot Ryssland, men utdelningen varit mager.

”Det enda nya är den ukrainska motoffensivens nedslående resultat såhär långt. Trots att motoffensiven inleddes för mer än två månader sedan, så håller de ukrainska trupperna fortfarande på att gnaga sig igenom de ryska försvarslinjerna”, skrev den pensionerade amerikanske marinöversten Mark Cancian i en analys i början av förra veckan.

Analysen citerades senare av bland annat CIA-grundade propagandaorganet Radio Free Europe.

Men den senaste veckan verkar det ha vänt. Varje dag rapporteras om små, men lovande ukrainska erövringar. Att de ukrainska trupperna avancerar bekräftas av ryska rapporter som erkänner att Robotajn numera i det närmaste är helt under ukrainsk kontroll, och att de egna trupperna drar sig tillbaka.

Målet: Melitopol

Målet med den ukrainska offensiven i Zaporizjzjaprovinsen är uttalad: Bryta igenom de ryska försvarslinjerna och ta sig fram till Melitopol. Staden är strategiskt viktig och en logistisk nyckelstad. Inte minst järnvägen genom den ses som nödvändig för den ryska militärens försörjning.

Om staden erövras skärs dessutom Rysslands landväg till Krim av. Det gör det både svårare att behålla kontrollen över halvön, men även att samordna krigsinsatsen i Ukraina.

LÄS ÄVEN: Ryssland: ”Nästan alla” Ukrainas Leopard-stridsvagnar förstörda

Men bedömare i väst ser det som osannolikt att Ukraina kommer lyckas med det. Åtminstone inte under den pågående offensiven, som kommer behöva avslutas innan vintern. Det kallare vädret väntas kraftigt försvåra möjligheterna att hålla igång en offensiv.

Surovikinlinjen

De områden Ukraina hittils återerövrat utgörs dessutom mestadels av den så kallade gråa zonen. Ett ingenmansland mellan den ukrainska och ryska sidan.

Framför sig har de ukrainska soldaterna det som kallas för Surovikins huvudförsvarslinje – uppkallad efter den ryske generalen Sergej Surovikin. En nära 200 mil lång försvarslinje som löper från Kherson, längs fronten genom Ukraina och den rysk-ukrainska gränsen, hela vägen till den rysk-belarusiska gränsen.

Försvarslinjen, som på vissa platser kompletterats med en andra och till och med tredje försvarslinje, började byggas förra hösten strax innan den ryska reträtten från Kherson.

Den har i den ryska propagandan lovordats och lyfts fram som i det närmaste oövervinnerlig. Hur försvarslinjen kommer stå sig mot den ukrainska offensiven och de allt tyngre västerländska vapen som ständigt rullar mot fronten återstår att se.

Karta: ISW/Grafik
Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons