Ukraina har ”pausat” sin motoffensiv. Det skriver Institute for the study of war, och hänvisar till bland annat den estländske underrättelseöversten Margo Grosberg. Även ukrainska källor uppger att motoffensiven pausats.

Efter att ha fått omfattande vapenleveranser från Nato och övriga västmakter inledde Ukraina för ett par veckor sedan sin länge väntade motoffensiv mot de ryska trupper som ockuperar de sydöstra delarna av landet.

De ukrainska trupperna har sedan dess återtagit terräng, men det rör sig om marginella framryckningar – i synnerhet sett till de förluster som gjorts.

Offensiv pausas

Överste Margo Grosberg, chefen för Estlands underrättelsecentrum, talar nu om att ukraina ”pausat” sin motoffensiv.

– Vi kommer inte få se någon offensiv de närmaste sju dagarna, säger han.

Rysk beskjutning av ukrainska trupper. Faksimil

Den ukrainska militärledningen uppges ”utvärdera sin taktik”, heter det, och det påstås att det är vanligt att det görs en ”paus” under större offensiver.

Enligt brittisk media har såväl Ryssland som Ukraina lidit svåra förluster de gångna veckorna.

Ukraina: Bara ett test

Analytikern och propagandisten Pavlo Narozhny, ett namn många ukrainare känner till då han återkommande i ukrainsk media brukar lovorda landets militär, hävdade under gårdagen att Ukraina hittills bara satt in tre av tolv brigader i offensiven.

Han påstår att det vi sett hittills bara är ett ”test” av de ryska försvarsställningarna.

– Men även i det här tidiga skedet så ser vi vår militärs framgång, menar han.

Samtidigt säger han att omvärldens förväntningar på den ukrainska motoffensiven är för höga. Befrielsen av Ukraina kommer ta hela sommaren, och fortsätta fram till hösten, spår han.

Ryssland: Fiasko

I rysk media utmålas istället den ukrainska motoffensiven som ett fiasko. Ryska NTV skriver om ”massförstörelse av Nato-materiel och enorma förluster av manskap”, samtidigt som president Volodymyr Zelenskyj ”försäkrar att allt går enligt plan”.

En källa uppger att den ukrainska taktiken går ut på att ”stora grupper av dåligt tränade infanterister” försöker ”storma de ryska försvarslinjerna”.

Den tidigare ukrainske parlamentsledamoten Ilya Kiva, som deserterat till Ryssland efter Zelenskyjs politiska utrensningar, sågar också det forna hemlandets insatser.

Han talar om att ”hela kolonner besköts av ryskt artilleri, som om de befann sig på ett skjutfält”. Han tror dock inte att den ukrainska motoffensiven är över än.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Här brinner Natos stridsvagnar på slagfält i Ukraina