Ukrainska soldater som utrustats med västerländska vapen som tyska Leopard-stridsvagnar och amerikanska Bradley-stridsfordon presterar sämre än dem som använder äldre vapen från i synnerhet sovjettiden. Det skriver New York Times.

Den länge väntade motoffensiven i sydöstra Ukraina inleddes i början av juni. Det uttalade syftet med den är att försöka bryta igenom de massiva ryska försvarsställningarna, ta sig fram till Svarta havet och skära av den ryska landbryggan till Krimhalvön.

Men framgångarna har uteblivit. Ukraina slåss fortfarande i den så kallat gråa zon som utgör fronten, och har inte lyckats ta sig fram till den ryska huvudförsvarslinjen. Det förklaras inte minst med stora öppna minerade fält där de ukrainska stridsfordonen kör fast och sedan slås ut av ryskt artilleri och ryska helikoptrar.

Det är endast på två ställen längs fronten man kan tala om att Ukraina avancerat. Dels söder om staden Zaporizjzja, dels söder om Velyka Novosilka längre österut i Donbass.

ISW/Faksimil

Märkligt nog är de förband som slåss på dessa två platser i lägre utsträckning utrustade med nya västerländska vapen som Leopard och Bradley. Istället utgörs vapnen främst av äldre ukrainska stridsfordon, skriver New York Times.

Oklart varför

Varför de ukrainska förband som utrustats med nya moderna vapen från Nato-länderna i större utsträckning misslyckas är oklart.

En förklaring kan vara att de nya stridsfordonen satts in på sträckor där det ryska motståndet är extra hårt. En annan att tillgången till övergivna hus och källare att ta skydd i är lägre på de avsnitt längs fronten där Leopard, Bradley och andra västerländska vapen används.

Trots bristen på framgångar på slagfältet, så heter det i den ukrainska kommunikationen att motoffensiven går som planerat.

– Jag tror att det går som planerat, säger en ukrainsk löjtnant till den amerikanska tidningen och tillägger:

– Och även om det inte går som planerat, så ingår det också i planen.

Vapenleverans nummer 41

Dagen efter New York Times publicerat sin artikel om de bristande ukrainska framgångarna, meddelar USA:s försvarsdepartement att det beslutats om ännu en vapenleverans till Ukraina. Det är den fyrtioförsta vapenleverans USA beslutat om sedan invasionen i februari förra året.

Leverans 41 innehåller vapen för 500 miljoner dollar, motsvarande 5,4 miljarder kronor. Himars-missiler för att beskjuta de ryska ställningarna, Stinger-raketer för att skjuta ned ryska flygplan och helikoptrar och åtskilliga miljoner kulor och granater.

Dessutom innehåller den 30 Bradley- och 25 Stryker-fordon. En uppgift som noteras med stort intresse från ryskt håll. Bland annat ett stort ryskt Telegram-konto uppmärksammar siffrorna.

Den senaste amerikanska vapenleveransen för två veckor sedan, leverans 40, innehöll nämligen 15 Bradley- och 10 Stryker-fordon. Från ryskt håll tolkas leveranserna som ersättningsleveranser, vilka återspeglar de ukrainska förlusterna av amerikansk materiel under samma tidsrymd.