Ett av de många offren för coronaviruset på Stockholms äldreboenden var 75-åriga Lena. I ett inslag i SVT berättar dottern Ulrika om förloppet som gick snabbt från det att första symptomet dök upp.

Det var för knappt två veckor sen som Ulrika fick veta att smittan nått hennes mammas boende. Man kollade då hur hon mådde och just då var det inga problem. Men sedan uppgav man att hon fått lite feber, något som man behandlade med Alvedon.

När febern sedan steg kraftigt testade man henne för corona med ett positivt svar. Trots detta skickades hon inte till sjukhus utan fick stanna kvar på boendet. Enligt jourläkaren familjen hade kontakt med var det bästa för henne att hon fick stanna kvar där till slutet.

Familjen sa att man förstod att hela ”livräddningsartilleriet” inte kommer att sättas in för 75-åringen, det enda man insisterade på var att hon inte skulle lida. Lida verkar dock mamman ha fått göra.

LÄS ÄVEN: Äldreboenden i Stockholm hårt drabbade av corona – hundratals smittade

Sedermera kom det fram att mammans syremättnad i blodet legat på 69 – den får inte ligga under 90 för då är man i behov av syrgas, vilket hon inte haft. Hon har då legat ensam i ett rum med andningsproblem utan att något vågat komma in.

Till sist lades hon dock in på sjukhus och under natten mot tisdagen avled hon – då med tillgång till syrgas och slapp plågas ihjäl.

Inte rustade för epidemin

På frågan om hon anser att äldrevården står rustad för att ta hand om patienter som hennes mamma svarar Ulrika:

– Nej, det gör dom ju uppenbarligen inte, säger hon och lägger till att personalen har ingen utrustning alls.

– Vetskapen om att mamma förmodligen låg där helt ensam… är ju helt fruktansvärd.