Färdigmat, fryspizzor och söta drycker tar allt större plats på våra tallrikar och matbord. Nu höjs varningsflaggorna ytterligare: omfattande forskning pekar på tydliga samband mellan ultraprocessad mat och allvarliga kroniska sjukdomar. Enligt läkare märks konsekvenserna redan nu i sjukvården – och situationen riskerar att förvärras.
Julen förknippas ofta med överflöd av mat, men det är inte främst under högtiderna som färdiglagad och hårt processad mat dominerar. I vardagen har ultraprocessade livsmedel blivit ett självklart inslag för många.
Samtidigt har forskningsläget skärpts. Studier kopplar i allt högre grad denna typ av kost till sjukdomar som diabetes, hjärt-kärlsjukdom och olika tarminflammationer.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
LÄS ÄVEN: Stor genomgång: Ultraprocessad mat kopplas till skador i hela kroppen
En som ser effekterna på nära håll är Johan Burisch, överläkare vid mag–tarmavdelningen på Hvidovre Hospital och professor vid Köpenhamns universitet.
– Sambandet mellan ultraprocessad mat och sjukdom är mycket väl belagt. Vi märker tydligt i vården att allt fler patienter behöver hjälp. Det här är något vi verkligen måste ta på allvar, säger han i en kommentar till DR.
Kraftig ökning av Crohns sjukdom
En av de sjukdomar som ökar snabbast i västvärlden är Crohns sjukdom – en kronisk, autoimmun tarmsjukdom som kan ge diarré, feber, trötthet och ofrivillig viktminskning. I allvarliga fall leder den till att delar av eller hela tarmen måste opereras bort och den drabbade måste ha stomi, ”påse på magen”.
Burisch menar att det ökade intaget av ultraprocessad mat spelar en betydande roll i ökningen av Crohns sjukdom. Danmark har en av världens högsta förekomster av sjukdomen, och inom 10-15 år befaras antalet fall vara nästan fördubblat.
Fakta: Crohns sjukdom
- Kronisk inflammatorisk tarmsjukdom
- Drabbar ofta personer i 20–30-årsåldern
- Påverkas av både genetiska faktorer och livsstil (kost, rökning, motion)
Kosten påverkar tarmens immunförsvar
Enligt Johan Burisch kan cirka hälften av risken för inflammatoriska tarmsjukdomar förklaras av livsstilsfaktorer som kost, rökning och fysisk inaktivitet – där maten står för en stor del.
Ultraprocessade livsmedel innehåller ofta stora mängder salt, socker och fett, tillsatser och smakförstärkare, få eller inga hela råvaror samt förändrad, ofta mycket mjuk konsistens.
LÄS ÄVEN: Ny studie: Inget säkert intag av processad mat
Allt detta påverkar samspelet mellan tarmbakterierna och immunförsvaret. I förlängningen kan det utlösa inflammatoriska tarmsjukdomar, förklarar Burisch.
Han betonar dock att det inte är farligt att äta en fryspizza eller dricka läsk ibland.
– Problemet är mängden. Om nästan hälften av ens energiintag kommer från ultraprocessad mat vet vi att det är för mycket – och att risken för sjukdom ökar över tid.
”Bortsett från rökning finns inget värre”
Även Anja Viendahl Olsen, seniorforskare vid Kræftens Bekæmpelse och professor i livsstil och cancer vid Aarhus universitet, ser ett tydligt mönster.
– Rökning är fortfarande det enskilt värsta man kan utsätta sin hälsa för. Men därefter kommer de ultraprocessade livsmedlen. Jag kan inte se någon annan levnadsvana som så konsekvent ökar risken för så många olika sjukdomar, säger hon.
Så känner du igen ultraprocessad mat
Det är inte alltid lätt att avgöra vad som är ultraprocessat. Men enligt Anja Viendahl Olsen räcker det ofta att titta på ingredienslistan.
Ser man att maten innehåller ämnen som man själv inte har tillgång till hemma, eller livsmedlet är processatt på ett sätt som inte är möjligt att göra hemma i det egna köket, då är det ofta ett kvitto på att man har med ultraprocessad mat att göra.
LÄS ÄVEN: Tandläkare varnar – ultraprocessad mat ändrar ditt ansikte
Puffade frukostflingor är ett tydligt exempel. De kan vara baserade på havre, men spannmålet har brutits ner och bearbetats så kraftigt att tuggmotståndet försvinner.
Ultraprocesseringen förskjuter maten i fel riktning, där något från början hälsosamt processas till något mindre hälsosamt eller rentav skadligt. Det påverkar hur kroppen bryter ner och tillgodogör sig näringen, förklarar professorn.
Fakta: Ultraprocessade livsmedel
- Innehåller ofta mycket salt, socker och fett
- Består av få hela råvaror
- Exempel: färdigrätter, fryspizzor, kakor, chips, godis, glass och läsk
En kostkultur i fel riktning
Anja Viendahl Olsen ser ett större strukturellt problem.
– Vi har skapat en matkultur där vi systematiskt försämrar våra livsmedel. Nästan allt görs lite sämre än det behöver vara – och det tycker jag är djupt problematiskt.
Ett globalt problem – särskilt i USA
Debatten om ultraprocessad mat har exploderat internationellt, inte minst i USA där uppemot 60 procent av det totala energiintaget kommer från denna typ av livsmedel. Flera stora studier har kopplat kosten till fetma, depression, hjärt-kärlsjukdom och förtida död.
LÄS ÄVEN: Studie: Ultraprocessad mat ökar risken för hjärtattack
Världshälsoorganisationen WHO och forskare bakom NOVA-klassificeringen varnar för att utvecklingen riskerar att belasta sjukvårdssystemen kraftigt om inget förändras. Trump-regeringen har genom hälsominister Robert F. Kennedy Jr engagerat sig starkt i frågan.
Budskapet från forskarvärlden är tydligt: ultraprocessad mat är inte bara ett bekvämt val – den är en växande folkhälsorisk.





