På nationaldagen i Umeå kommun välkomnades nya medborgare under en medborgarceremoni. Enligt en programbeskrivning publicerad på kommunens hemsida bjöds de nya medborgarna på fika av kommunen – medan ”för övriga” fanns fika att köpa. Kommunfullmäktiges viceordförande (C) tycker att detta var väl spenderade pengar – trots en budgetkris i kommunens äldreomsorg: ”Umeå är en rik kommun!”

Umeå kommuns tjänsteman Helge von Bahr som uppges som producent för evenemanget bekräftar för Samhällsnytt att fika var gratis för de nya medborgarna. Men när vi börjar ställa frågor om ceremonin går han till attack mot Samhällsnytt:

Varför blev det en sådan indelning mellan nya medborgare och ”övriga”?

– Det är en jättebra fråga, men för oss var det välkomnande av nya medborgare.

Men varför har ni delat in kommuninvånare på det här sättet?

– Vad är det för tidsskift som du egentligen representerar? Sade du Samhällsnytt? Och så ställer du den här frågan?

Ja, jag ställer den här frågan.

– Vi bjöd nya medborgare på fika. Det är väl inte för mycket?

Varför fick gamla medborgare betala för detsamma?

– Ni ställer olika medborgare mot varandra! Och det är en tendens som ni har! – utbrister von Bahr.

Men det är ju inte vi som tidning, utan ni på Umeå kommun som publicerat en annons som just ställer grupper mot varandra, eller förstår jag någonting fel?

Efter detta vill Helge von Bahr inte längre svara på våra frågor och lägger så småningom på luren. På Umeå kommuns hemsida uppges att von Bahr arbetar som ”kulturkonsulent” på kommunens kulturenhet.

Efter flera telefonsamtal med tjänstemän på kommunen fick Samhällsnytt prata med viceordförande i kommunfullmäktige Sven-Olov Edvinsson (Centerpartiet), som också har talat på ceremonin:

– Det här en fortsättning av traditionen att man bjuder nya medborgarna på fika – och det har vi gjort även i år.  Alla nya medborgare får ett hemskickat välkomstdimplom några veckor i förväg. Och med det diplomet följer en fikabiljett.

Vad är tanken bakom den här indelningen – att nya medborgarna får fika gratis, medan gamla ska betala för densamma?

– Tanken är att det är en välkomstfika. Vi bjuder inte medborgare i allmänhet till den här fikan, utan det är en välkomstfika. Det är ett välkommen till alla som är nya, oavsett vart du kommer ifrån i världen.

Oavsett vart du kommer ifrån förutom om du kommer från Sverige då?

– Ja, för att vi svenskar, vi är ju redan här så… hehe… Jag kan ju inte hälsa välkommen till sig själv, det är gäster man hälsar välkommen till.

Vad kostade arrangemanget för kommunen?

– Det kan jag inte svara på. Jag har inte uppgift vad det kostade per styck, det var en ganska enkel fika.

Anser du att det är rätt prioritering av resurser med tanke på den resursbrist som finns i äldreomsorg i kommunen?

– Nej, så är det inte, vi har ingen budgetkris. Umeå kommun är en rik kommun. Vi har gott om resurser. Vi är en tillväxtkommun så det är ju så – växer du så har du resurser, krymper du – då brukar det vara besvärligt.

Så du menar att det finns gott om resurser till alla?

– Ja!

Men när Samhällsnytt kontrollerar viceordförandets påstående visar det sig att det inte stämmer. Förra året fick Äldrenämnden i Umeå ett sparkrav på 22 miljoner kronor, varav 11 gällde kommunens vård- och omsorgsboenden. Som en åtgärd för att spara pengarna föreslogs bland annat kraftiga nedskärningar på rehab och sjukgymnastik. Efter en proteststorm stoppades nedskärningarna i sista stunden, men sparbetingen på 100 miljoner kronor per år ligger kvar.

– 100 miljoner ska sparas under året… Läget är desperat,  uppgav en av kommunpolitikerna till SVT då.

Umeå kommun styrs av Socialdemokraterna som ingick i valtekniskt samarbete med flera andra partier. Totalt blev det 525 nya svenska medborgare som gynnats av kommunens integrationssatsning i år.