På söndagen framkom det att den muslimske terroristen i Oslo, Zaniar Matapour, tidigare stoppats av norsk polis i samband med en koranbränning i landet. Vid kontrollen var Matapour tillsammans med den ökände muslimen Arfan Bhatti som tidigare har dömts för skottlossning mot en synagoga. Bara två veckor innan terrorattacken mot gaybaren publicerade Bhatti inlägg med uppmaning till mord på homosexuella.

Natten mot lördagen skakades Norge av ett terrordåd när 42-årige Zaniar Matapour från kurdiska delen av Iran skrek ”Allahu akbar” och öppnade eld mot gaybaren London pub i centrala Oslo. Två personer sköts ihjäl och 21 personer skadades. Norska säkerhetstjänsten PST uppger att terroristen sympatiserar med IS.

LÄS ÄVEN: Här är IS-terroristen som mördade i Oslo

I våras stoppade norsk polis Zaniar Matapour när han färdades i en bil intill en anordnad koranbränning i Norge. Matapour var vid tillfället med 44-årige muslimen Arfan Bhatti som har invandrarbakgrund från Pakistan. Bhatti är väkänd som ledargestalt inom den islamistiska organisationen Profetens Ummah.

Arfan Bhatti.

Uppmanade nyligen till mord

Bara två veckor före terrordådet mot gaybaren i Oslo publicerade Bhatti inlägg på Facebook med bland annat en brinnande Pride-flagga och uppmaning till mord på homosexuella, rapporterar NRK.

Arfan Bhattis inlägg. Faksimil NRK

Sköt mot synagogan i Oslo

Bhatti har under åren dömts för flera våldsbrott och även frikänts för en lång rad brott däribland terrorplanering. År 2008 åtalades Bhatti för att ha planerat att spränga den amerikanska och den israeliska ambassaden i Oslo och även för att ha avlossat 13 skott mot synagogan i staden.

Den norska säkerhetstjänsten hade avslyssnat Bhattias bil och på den vägen fått kännedom om terrorplanerna. Men trots bevisen dömdes Bhatti enbart för medhjälp till skadegörelse av synagoga och frikändes rörande misstanken om planering av terrorism.

Arfan Bhattis inlägg. Faksimil NRK

Terroristen vill inte prata

På lördagen försökte polisen hålla förhör med Zaniar Matapour men det fick avslutas kort därefter då han inte vill prata. John Christian Elden är Matapours försvarare och han har tidigare även representerat islamistledaren Arfan Bhatti.

– Han är rädd för att polisen ska manipulera hans svar. Vi får avvakta och se vad som händer, säger Elden om Matapours ovilja att prata.

LÄS ÄVEN: SVT om varför islamistens bakgrund utelämnas: Inte relevant