Ännu en undersökning bekräftar att de stora mediehusen och folket är helt i otakt och har en diametralt skild syn på verkligheten, denna gång med fokus på före detta president Donald Trumps påstådda kopplingar till Ryssland.

De flesta amerikaner tror att ”Russiagate”-utredningen av Donald Trump baserades på lögner och att USA:s president Joe Bidens familj ägnade sig åt påverkansbrott. Det är slutsatsen i en ny Harvard CAPS/Harris-undersökning.

Mer exakt är det 56 procent av de amerikanska väljarna som anser att påståendet att Trump samarbetade med Ryssland för att vinna presidentvalet 2016 var en falsk historia. Samma procentandel tror att uppgifterna som låg till grund för en FBI-utredning av Trumps kampanj var falsk.

LÄS ÄVEN: Kritik mot FBI – borde inte startat utredning mot Trump

Nästan sju av tio tillfrågade sa att de inte var förvånade över Durham-rapporten, som släpptes tidigare denna månad, där man fann att FBI bröt mot sina egna standarder när de startade Trump-Ryssland-utredningen och blev en megafon för desinformation från demokraternas kandidat Hillary Clintons kampanj.

Likaså var 70 procent av de tillfrågade bekymrade över inblandning av FBI och underrättelsetjänster i USA:s presidentval, och 71 procent anser att den federala regeringen behöver ”omfattande reformer” för att förhindra sådan inblandning.

CNN och andra stora amerikanska medier drev på anklagelserna om samverkan mellan Trump och Ryssland i tre år. Durham-rapporten tonade man dock ned då den släpptes i förra veckan.

Utreder inte Biden-familjen

Strax innan väljarna gick till valurnorna 2020 förstärkte media påståenden från tidigare amerikanska underrättelsetjänstemän om att en rapport om påstådd påverkan från Bidens familj – hämtad från en bärbar dator som Bidens son, Hunter Biden, hade övergett på en verkstad – baserades på ”rysk desinformation”.

Vidare tror 53 procent att Joe Biden som dåvarande vice president var inblandad i sonen Hunter Bidens illegala påverkan och skatteflykt. 55 procent anser också att FBI och det amerikanska justitiedepartementet inte riktigt utreder familjen Bidens påstådda korruption.

Frilansjournalisten Glenn Greenwald kommenterar att undersökningen illustrerar hur ”radikalt i otakt” liberala medier är med amerikaners åsikter. Han tillägger att stora medier inte bara drev fall som amerikanerna inte tror på, utan tillät inte dessa åsikter att höras.

LÄS ÄVEN: Undersökning: Hunter Bidens laptop mörkades – hade ändrat valutgången