Undersökningen från Nordiske Mediedager visar att nästan dubbelt så många inom den norska journalistkåren placerar sig till höger på den traditionella politiska skalan jämfört med de svenska kollegorna. Dessutom är norska journalister mindre positiva till invandring.

– Om vi tittar närmare på hur svaren är distribuerade, ser vi att 21 procent av norska journalister placerar sig till höger på den politiska skalan. I Sverige är det bara 12 procent som placerar sig till höger om mitten, säger medievetaren Erik Knudsen.

Dock är det en överväldigande majoritet av även de norska journalisterna som är vänsterorienterade. På en skala mellan 0-10, där 0 är yttre vänstern och 10 yttre högern, hamnar norska journalister på 4 och svenska journalister mellan 3 och 4.

Siffrorna visar även att avståndet mellan journalister och den övriga befolkningen är mindre i Norge än i Sverige samt att norska journalister är aningen mindre positiva till invandring.

Rödgrön journalistkår i Sverige
För några år sen visade en undersökning utförd av Kent Asp, professor i journalistik vid Göteborgs universitet, att Miljöpartiet hade ett stöd av 42 procent av Sveriges journalister. Extra starkt var MP-stödet inom public service där hela 80 procent röstar på något av de rödgröna partierna. Asp konstaterade även att Miljöpartiet har en gräddfil i media och inte granskas lika hårt som övriga partier.