Baksmällan efter den stora #metoo-festen har varit tung för de svenska medierna. Pressetiska övertramp ledde till att en utpekad person begick självmord och en lång rad publiceringar har fällts av Pressens opinionsnämnd (PON). De danska journalisterna lät sig inte smittas av sina svenska kollegors hysteri. Det visar en färsk undersökning.

Det är Göteborgs universitet som gjort en jämförande studie mellan Sverige och Danmark. I de södra grannlandet har få #metoo-fall slagits upp på nyhetsplats med stora rubriker och uthängningar, så som regelbundet skedde i Sverige. I stället har fenomenet #metoo analyserats och diskuterats på kultur- och debattsidor i Danmark.

Skillnaden är avsevärd. Svenska medier rapporterade 400 procent mer på nyhetsplats om #metoo jämfört med de danska. Undersökningen visar också att manliga journalister i Danmark behöll fattningen i högre utsträckning än kvinnliga och kunde granska #metoo-fenomenet mer kritiskt.

Forskarna Jannie Møller Hartley och Tina Askanius som ansvarat för undersökningen skriver i ett pressmeddelande att den avgörande skillnaden mellan Sverige och Danmark är att danskarna behandlade #metoo som kunde ha olika uppfattning om medan man i Sverige hanterade det som en objektiv sanning om ett förment strukturellt samhällsproblem.

Svenska journalister framställde landet arbetsplatser som ett inferno av sexuella övergrepp och trakasserier, och få vågade ifrågasätta den bilden. Forskarna noterar också att politikerna i Danmark valde att hålla armlängds avstånd till skriverierna medan svenska politiker var snabba att hoppa på #metoo-tåget.

#Metoo började som en hashtagg på Twitter 2017 efter avslöjanden om den amerikanske filmmogulen Harvey Weinstein som i decennier utnyttjat sin ställning för att tillskansa sig sex av kvinnliga skådespelare på väg upp i karriären men inte avslöjats eftersom kvinnorna av karriärskäl valt att tiga om händelserna.

I motsats till de flesta länder där #metoo passerade tämligen obemärkt fick den amerikanska #metoo-vågen ett enormt fäste bland journalister och olika offentliga profiler i Sverige. Danmark är ett av många exempel på länder där man inte rycktes med i samma utsträckning.