➤ ”För att vi ska ha möjlighet att identifiera hot så är det lättare om människor håller sig undan”, säger polisen.

På fredag samlas EU-ledarna i Eriksbergshallen på Norra älvstranden i Göteborg för att diskutera rättvisa villkor och tillväxt. Polisen kommer på grund av toppmötet att genomföra en av de största kommenderingarna i Sverige i modern tid. Sammanlagt är 180 personer är inbjudna.

Med de omfattande och våldsamma kravallerna under EU-toppmötet i Göteborg 2001 i minnet, då över 100 personer skadades, vill man inte att något går fel denna gång. Polisen har tillsammans med Säpo planerat insatsen i flera månader.

Hotbilden bedöms dock som låg.

– Hotbilden är låg mot mötet och skyddspersonerna. Och den är låg även när det gäller våldsamma demonstrationer. Men i grund och botten har vi ett förhöjt hot om terror i Sverige, säger Erik Nord, polisområdeschef i Göteborg, till SvD.

Inför helgen kommer gator att spärras av och störningar i trafiken är att vänta.

Trots den låga hotbilden uppmanar polisen folk att stanna hemma och inte gå ut såvida det inte är nödvändigt. Kan man jobba hemma ska man göra så.

På ett informationsmöte för boende och företagare runt Eriksbergshallen i veckan uppmanade polisen till att undvika fönster och balkonger medan toppmötet pågår.

– Vi kommer ha uppsikt på hela området. För att vi ska ha möjlighet att identifiera hot så är det lättare om människor håller sig undan, säger kommunpolis Håkan Frank.

– Om de boende till exempel står med kameror är det svårt att fokusera på ett eventuellt hot.