mordvapnet-kvinna-notviken-lulea-feat

Bild: Polisen / Faksimil SVT.

Inrikes

Ung svensk kvinna sköts ihjäl med fem skott i ansiktet – fyra åtalas

Publicerad 1/18/2022
Annons

I slutet av juli förra året uppstod bråk på stranden i Notviken strax utanför Luleå mellan ett kriminellt gäng och en ung svensk kvinna. Det man var osams om var ett antal bilfälgar. Plötsligt drog en i gänget fram sin pistol och avlossade åtta skott på nära håll mot kvinnan – fem i ansiktet och tre i kroppen. Nu åtalas skytten och ytterligare tre inblandade.

Fälgarna och eventuellt andra bildelar som ska ha försvunnit tillhörde en 23-årig man med kopplingar till det invandrarkriminella gänget Shottaz med bas på Järvafältet i Stockholm. På något sätt hölls den unga svenska kvinnan ansvarig och sköts därför ihjäl.

20-åringen som åtalas för att ha avlossat skotten är även han kopplad till invandrarkriminella Shottaz via dess underavdelning Filterlösa grabbar. Han är tidigare dömd för en rad brott, bland annat rån, grov misshandel, narkotikabrott och drograttfylleri och grov olovlig körning. Han åtals nu för mord och grovt olaga hot.

Tre män, en 33-årig svensk och två, en 33-åring och en 19-åring med utomvästlig invandrarbakgrund åtalas för medhjälp till mord. Även dessa är tidigare dömda för grova brott.

Ytterligare en person, en 24-årig kvinna med svensk bakgrund, åtalas tillsammans med en av de mordmedhjälpsåtalade för rån, inbrottsstöld, narkotikabrott, grovt egenmäktigt förfarande och skadegörelse.

Detta efter att vid ett tidigare tillfälle trängt sig in i den senare mördade unga kvinnans bostad för att tillgripa hennes plånbok och andra värdesaker. De två åtalas dessutom för penningtvätt och narkotikabrott begångna vid andra tillfällen under 2020 och 2021.

Samtliga åtalade nekar till brott när det gäller mordet på kvinnan. Ett vittne till mordet har dock pekat ut 20-åringen som skytten. Det ska dock enligt vissa uppgifter röra sig om en av de medåtalade som enligt en annan uppgift ska ha tagit tillbaka utpekandet.

Den tekniska bevisningen är svag då den tekniska underökningen av det påträffade mordvapnet inte gav några DNA- eller fingeravtrycksträffar. En utbränd bil med en kula från mordvapnet och två sönderbrända mobiltelefoner ingår också i utredningen.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons