Enligt en rapport från hälsoföretaget Feelgood är korttidssjukfrånvaron bland unga mellan 20 och 29 år dubbelt så hög som bland sina äldre kollegor. Dessutom har korttidssjukfrånvaron fördubblats i gruppen på drygt tio år – från åtta till 16 procent. Varför det är så förbryllar medan vissa arbetsgivare anser att det handlar om lathet.
Anna-Lena Bohm ägde tidigare ett callcenterföretag.
– Hos mig var det ett jättebekymmer att de satt uppe sent på nätterna och spelade datorspel, och sedan orkade de inte gå till jobbet nästa morgon. Vi hade öppet dygnet runt alla dagar och då är det katastrof när den som har morgonpasset en lördag inte kommer när nattpersonalen ska gå hem, säger hon till Tidningen Näringslivet.
LÄS ÄVEN: Generation Z imponerar inte på arbetsmarknaden
Det hände att chefer fick åka hem till medarbetare och väcka dem. Hon bekräftar att korttidssjukfrånvaron bland unga är betydligt högre än tidigare och ser det som oroande att den fortsätter att öka.
Bohm är övertygad om att det till största delen är ungas attityd till jobbet som ligger bakom.
– Ja. Nu är jag elak men jag vill säga att det handlar om lättja. För mig känns det som att många unga idag har blivit bekväma. Det kan vara svårt att få den nya generationen att känna ansvar. Vi hade 60-åringar hos oss som aldrig var sjukskrivna medan de i åldern 20–25 kunde ha hur många sjukdagar som helst.
Ett mysterium
Charlotte Valleskog, chefspsykolog på Feelgood, ser de påstått sjukliga ungdomarna som lite av ett mysterium och hittar inga förklaringar i deras eget material.
Att unga skulle vara dubbelt så sjuka som för bara tio år sen menar hon är orimligt.
Arbetsgivare som Valleskog varit i kontakt med berättar att många som får sitt första jobb inte riktigt vet vad ett jobb innebär.
Myggbett och skoskav
Charlotte Wallin, chefsläkare på Feelgood, vittnar om att situationen förvärrades för varje generation under hennes år som läkare i Region Skåne.
– Man tyckte 80-talisterna var lite jobbigare än de som varit innan och sedan kom 90-talisterna och var ännu värre. Sedan kom millenniebarnen som verkligen söker vård för bagateller.
Exempel på problem de sökte vård för är bland annat relationsproblem, att de blivit ovän med pojkvännen eller bästa kompisen men också myggbett och skoskav.
LÄS ÄVEN: Rapport: Invandrare mår sämre på jobbet
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.