Ända sedan Statens medieråd 2005 började intervjua ungdomar om deras medievanor varje år har läsandet i gruppen stadigt sjunkit och ligger i år på rekordlåga 11 procent bland 17-18-åringar.

– Vi har ju ställt frågor om i vilket utsträckning man läser böcker och tidningar sedan de här undersökningarna påbörjades 2005 och ja det har faktiskt sjunkit hela tiden sedan dess, säger Ulf Dahlquist som har lett arbetet med undersökningarna.

Årets rapport visar även att 95 procent av alla 4-åringar har använt internet och man tycks föredra mobiltelefoner över surfplattor.

När det gäller läsandet är det högst bland 9-åringarna med en andel på 27 procent som läser tidningar eller böcker varje dag, sedan sjunker det varefter åldern stiger. 2012 läste 23 procent av 17-18-åringarna, i dag är det alltså bara elva procent.

Man understryker dock att man inte vet ifall deltagarna räknar ljudböcker som att läsa – en fråga man för övrigt tagit med för första gången i årets undersökning och mindre än tio procent av ungdomar lyssnar på en sådan minst en gång i veckan.

Det minskade läsandet tror Ulf Dahlqvist beror på internet och sociala medier.

Medan pojkar ägnar större tid åt dator- och tv-spel, lägger flickorna desto mer tid på sociala medier.