Tidigare på onsdagsmorgonen har en serie bilbränder inträffat på fem adresser i Gävle. Minst 14 bilar har eldhärjats och raketskjutning har ägt rum.

Det första larmsamtalet inkom till polisen strax innan klockan 04 från Porfyrvägen i den invandrardominerade stadsdelen Sätra som flera gånger uppmärksammats i media för gängrelaterade våldsbrott.

Inom loppet av en timme mottog polisen ytterligare larm rörande bilbränder på fyra andra adresser i Sätra. Enligt Andreas Örth vid polisens radioledningscentral finns det vittnesuppgifter om ungdomsgäng som ska ha setts vid bränderna och även avfyrat raketer.

– Vi har alla skäl att tro att det finns samband mellan bränderna eftersom det finns ett samband i tid och plats, säger Örth till SVT.

Polisen har inte tid

År 2017 föreslog riksdagsledamot Lars Beckman (M) att militär borde sättas in i Sätra för att upprätthålla allmän ordning. Detta efter att polisen tydliggjort för honom att de saknar resurser för att sköta bevakning i området.

– Under vissa tider är det extremt rörigt och oroligt i Sätra. Jag har pratat med ICA-handlaren där som menar att det orimligt att det är sådan otrygghet i Sätra centrum. Polisen har svarat honom att de inte har tillräckligt med resurser att vara där hela tiden, berättade Beckman för SVT.