nolhaga-lantgård
Inrikes

Ungdomsgäng trakasserar djur på lantgård

Publicerad 7/15/2022
Annons

På Nolhaga Lantgård i Alingsås utsätts djuren för trakasserier och attacker under nätterna. Läget är så pass illa att djuren av djurskötarna beskrivs som traumatiserade.

Ofrivilliga ridturer, slag av pinnar och brinnande träbitar som kastas in i hagen är några av de sätt som ungdomsgäng roar sig med att trakassera djuren på. Och personalen upplever att situationen har blivit värre i år.

– Det är mycket allvarligt, vi märker att djuren far illa, säger Hanna Davidsson Wilson, djurskötare på lantgården.

En polisanmälan har gjorts mot en pojke i övre tonåren som inför sina vänner tog sig in i hagen och red på en av bockarna.

– Bocken har inte blivit sig själv igen om man säger så. Vi märker att han är traumatiserad. Han stångas mer mot sina kompisar i hagen och två veckor innan vi gjorde den här polisanmälan stångade han mig i ryggen, det har han aldrig gjort förut, säger djurskötaren Sofia Hjert till Göteborgs-Posten.

LÄS ÄVEN: Flera attacker mot igelkottar i Växjö

Händelserna har lett till att nya säkerhetsrutiner införts för personalen, vilka bland annat innebär att då de befinner sig i hagen slussas djuren in i ett annat utrymme så att de inte ska kunna stånga någon.

– Det har vi aldrig behövt göra tidigare men bocken är så pass traumatiserade nu. Han har blivit triggad och beter sig aggressivt mot oss och mot de andra djuren i hagen, säger djurskötaren Sofia Hjert.

Ytterligare åtgärder man blivit tvungna att genomföra inkluderar fler väktare och kamerabevakning samt en översyn av skyltarna i anslutning till hagarna.

Tidsfråga innan djur skadas

Eija Suhonen, säkerhetschef på Alingsås kommun, vädjar till personer som besöker parken att larma polis om man ser att någon tar sig in i hagarna eller matar djuren.

– Nästa steg är ju att vi inte kan ha djur på gården om vi inte kan trygga deras säkerhet. Men där är vi inte ännu och det vill man ju inte ens tänka på i nuläget, säger hon.

LÄS ÄVEN: Djurplågare lägger ut mat med spik och råttgift vid badplatser

– Vi har inte har inte haft något djur som är fysiskt skadad med det känns bara som en tidsfråga.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
604Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons