Ungern har meddelat att landet kommer blockera ytterligare vapenleveranser från EU till Ukraina. Detta efter att landet ser ett allt mer fientligt agerande från Ukraina. Bakgrunden är bland annat Washington Porysts avslöjande att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj föreslagit att spränga en rysk ledning som går genom Ukraina och förser Ungern med olja. En oljeleding som är helt avgörande för Ungerns industri.

Tidigare i vår fick hundratals dokument med hemliga underrättelseuppgifter från USA spridning efter den så kallade Discord-läckan. Tidningen Washington Post har tagit del av ännu fler dokument som tidigare inte offentliggjorts.

Det framgår av underättelseuppgifterna att Zelenskyj i ett möte med Ukrainas vice premiärminister Julia Svyrydenko föreslog att att spränga den ryska ledningen Druzjba. Enligt underättelsedokumenten ska Zelenskyj inte ha mycket till övers för Ungerns ”ryssvänlige” premiärminister Viktor Orbán.

”Zelenskyj betonade att Ukraina bara borde spränga oljeledningen och förstöra Viktor Orbáns industri, vilken är starkt beroende av rysk olja”.

LÄS MER: Zelenskyj: Spräng Ungerns oljeledning

Ungerns regering har rasat över uppgifterna i Washington Posts avslöjande. Ytterligare en del som har irriterat den ungerska regeringen är att Ukraina har svartlistat den ungerska banken OTP. Ukraina hävdar att banken sponsrar Rysslands invasion.

Enligt nyhetsbyrån AFP agerar Ungern nu genom att blockera ytterligare leveranser av vapen och ammunition från EU till Ukraina. Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto kommenterade situationen på en pressträff.

– Vi är alla medvetna om att Ungern försörjs med olja genom just den här oljeledningen. Om ingen mer olja skulle komma till Ungern genom denna oljeledning då skulle Ungerns oljeförsörjning helt enkelt inte vara fysiskt möjlig. För att inte nämna alla andra länder som också är helt beroende av ledningen för sina oljeförsörjningar.

– Därför är ett sådant här hot uppenbarligen riktat mot Ungerns suveränitet eftersom säkerheten för energiförsörjningen är en fråga om suveränitet. Så om någon kräver att Ungerns energiförsörjning förhindras, angriper de i själva verket Ungerns suveränitet.

Vidare framför utrikesministern att det är en ”skandal och oacceptabelt” att Ukraina har svartlistat den ungerska banken OTP.

– Vi kan inte stödja att skicka ytterligare en halv miljard euro från den europeiska fredsfaciliteten för vapenleveranser till Ukraina, och vi kommer inte att ge det grönt ljus så länge OTP finns på den här listan, slog Peter Szijjarto fast.

LÄS ÄVEN: Orban i CPAC-tal: ”Ingen migration, inget genus, inget krig”