Vänsterliberalers anklagelser om en utbredd antisemitism i Ungern har föga med verkligheten att göra. Det visar en rapport från European Jewish Association.

Enligt den i Bryssel baserade organisationen European Jewish Association är Viktor Orbans Ungern det näst mest judevänliga landet i Europa.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Ungern visar vänsterns antidemokratiska värderingar”

Nyheten om studien släpptes ungefär samtidigt som EJA hedrade Ungerns inrikesminister Sándor Pintér för ”hans arbete med att förbättra den allmänna säkerheten och bekämpa antisemitism”, meddelade Association of Hungarian Jewish Communities, EMIH, på tisdagen.

På sin årliga konferens i Budapest på måndagen presenterade EJA studien som rangordnar europeiska länder utifrån kategorier som antisemitism och anti-israeliska åsikter.

Beröm för nolltolerans

EJA:s ordförande Alex Benjamin berömde inrikesministern för hans meriter och den ungerska regeringens insatser. Han nämnde att samarbetet mellan brottsbekämpande myndigheter och det judiska samfundet hade utvecklats under Pintérs ministerium, och att regeringen hade deklarerat nolltolerans mot antisemitism.

LÄS ÄVEN: LYSSNA: SR frågas ut om anklagelserna mot Ungern

Påståenden om ungersk antisemitism har inte bara kommit från nyhetsmedier som är fientliga mot landet, utan också från topprankade politiker.

Enligt den israeliska ambassadören i Budapest, Yacov Hadas-Handelsman, är Ungern ett av få länder i Europa där judar kan gå säkert på gatorna.

Det bästa landet för judar i Europa är enligt studien Italien. Sämst rankas Belgien.