viktor orban

Foto: European Peoples Party.

Utrikes

Ungern erbjuder Italien hjälp med att patrullera gränsen

Publicerad 16:05
Annons

Under den ungerske premiärministerns tal på hans partis Fidesz årliga kongress sa Viktor Orban att han är beredd att assistera Italien med att bevaka gränserna för att försvara Europas gränser mot massinvandring och för att utvisa illegala invandrare.

Efter att det stod klart att Matteo Salvini förlorar posten som inrikesminister skred de så kallade icke-statliga organisationerna till verket omedelbart och återupptog skytteltrafiken med migranter över Medelhavet. Samtidigt förekommer uppgifter om att Turkiet släpper igenom migranter igen för att hota EU som man inte anser håller sina löften.

LÄS ÄVEN: NGO-skeppen tillbaka på Medelhavet – skytteltrafiken återupptas

Under sitt tal vände sig Orban direkt till den italienske premiärministern Giuseppe Conte.

– Kära premiärminister Conte, om det behövs är vi villiga att ta över beskyddet av vissa sektioner av den italienska gränsen. Vi kommer åta oss att skicka tillbaka ett betydande antal migranter i Italien dit de kom ifrån, sa Orban.

Orban sade också att Ungern är och kommer att förbli en medlem av EU men man vill inte ha ett Brysselimperium utan en union av europeiska nationer och förbli vilka man är, en stolt europeisk nation sprungen ur kristen kultur.

Redan under ett besök i Rom hos det nationalistiska och konservativa partiet Fratelli d’Italia nyligen framförde Orban erbjudandet och sa att Ungern är redo att bistå Italien på vilket sätt de kan med ett undantag – man tänker inte omplacera migranter till Ungern.

LÄS ÄVEN: Salvini förlorar makten efter högt spel

Orban motsätter sig också migrantkvoter, däremot skulle man acceptera utvisningskvoter ”med glädje”.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons